Title

Ugerevy nr. 14 - Ned ad opløbsstrækningen

Selv om førstepladserne er afgjort, er der stadig masser af spænding i begge NBA-konferencer. Vi ser på de hold, der konkurrerer om de sidste slutspilspladser.     

Vi skal heller ikke glemme, at March Madness er i fuld gang. Husk at tjekke Thomas Nielsens bud på nogle spændende college-spillere, der kan blive NBA-profiler . Thomas byder bl.a. ind med nogle spillere, der måske er fløjet under radaren hos mange.

Følgende hold har allerede kvalificeret sig til NBA-slutspillet: Golden State Warriors, Memphis Grizzlies, Houston Rockets, Portland Trailblazers, San Antonio Spurs, Los Angeles Clippers. Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers, Chicago Bulls, Toronto Raptors og Washington Wizards. Det betyder, at der er fem pladser at kæmpe om endnu, to i Western Conference, og tre i Eastern.

Western Conferencc

Dallas Mavericks

Mavericks mangler tre sejre ift. Pelicans, før de er sikre på slutspillet. De lader til at være nogenlunde tilfredse med at halte det sidste stykke i mål, mens Monta Ellis m.fl. får pauser til at pleje skader. Coach Rick Carlisle har fået alt for lidt anerkendelse for denne præstation. Der er kun to rotationsspillere tilbage fra sidste sæson (Monta Ellis og Dirk Nowitzki), og Dirk er i gang med sin værste sæson nogensinde, især i betragtning af at han er stort set skadesfri.

Derudover har Dallas skiftet ud på point guard-pladsen midt i sæsonen, hvilket nærmest er uhørt for en contender, da point guardens kendskab til trænerens playbook og kemi med resten af holdet er alfa og omega for hans effektivitet, især når vi taler om en pass first-point guard som Rajon Rondo. Rondo og Carlisle havde da også et sammenstød for en måneds tid siden, men det var sandsynligvis det bedste der kunne ske for Dallas, da det tvang begge parter til at se, hvad de var nødt til at gøre anderledes for at få tingene til at fungere. Det er ikke fordi Rondo er blomstret til tidligere tiders form, men han ser ikke længere så fejlcastet ud, som han gjorde omkring balladen.

Dallas ligner ikke for alvor en udfordrer til titlen, men Carlisle har nok stadig et trick eller to i ærmet.

Oklahoma City Thunder

Durant er endelig blevet trukket for sæsonen. Han skal igennem en knogletransplantation for at få helet det komplicerede brud i foden, han har lidt under. Det holder ham ude af basketball-aktiviteter de næste fire-seks måneder. Det er samme type operation, som bl.a. Brook Lopez tidligere har gennemgået.

Det betyder, at Russelll Westbrook stort set er alene om at holde Thunder inde i slutspillet. Oklahoma har kun to ”lette” kampe tilbage på programmet, den ene dog imod Sacramento Kings, hvor den nye head coach George Karl lader til at være fast besluttet på at slutte sæsonen med flaget i top.

Det ærgerlige for Thunder er, at selv hvis de fastholder slutspilspladsen og får Serge Ibaka tilbage, har de næppe holdet til at slå nogen af de topseedede i en syvkamps serie. De har for mange svagheder og selv Westbrook har sine begrænsninger. Omvendt har de en forholdsvis urutineret trup, især efter Kendrick Perkins er blevet skiftet ud med Enes Kanter på centerpladsen, og der vil bare en enkelt slutspilsserie give mange af spillerne en værdifuld erfaring, som holdet kan bruge næste sæson.

Thunder er vel stadig favoritter til at tage ottendepladsen, men det bliver snært, fordi de har tabt sæsonserien imod Pelicans.

New Orleans Pelicans

Hvis Russell Westbrook er MVP-kandidat, så må Anthony Davis fra Pelicans også nødvendigvis være inde i billedet. I modsætning til Westbrook har han båret holdet en hel sæson. Davis har da også et solidt greb om PER-listen.

Davis og Pelicans vil dog givetvis være nogenlunde ligeglade med MVP-ræset, så længe det lykkes dem at sikre en slutspilsplads. De er p.t.blot et par kampe efter Thunder, og har en anelse lettere slutprogram. Det sidste kommer dog for begge hold an på, i hvor stort omfang modstanderne hviler spillere her i de sidste kampe i den regulære sæson. Pelicans har vundet sæsonserien imod Thunder 3-1 og har dermed den afgørende tiebreaker mellem de to hold. I det hele taget har Pelicans pæne resultater imod topholdene i Vest, og har måske en lille fordel her i forhold til Oklahoma. Det er også grunden til, at man kan tro på, at New Orleans nok kan gøre en pæn figur, hvis først de kommer i slutspillet.

Super vigtigt for Pelicans er, at de har fået Ryan Anderson tilbage her lige før de sidste kampe i den regulære sæson.

Phoenix Suns

Som vi har skrevet flere gange, så har Suns efter sine handler midtvejs i sæsonen måske nok solgt en mulig slutspilsplads, men har til gengæld fået en meget klarere profil og et hold som oser af god kemi.

Suns har en teoretisk chance for at tage en slutspilsplads, men den forsvinder formentlig i løbet af en uges tid.

Eastern Conference

Milwaukee Bucks

Bucks har efter All Star-pausen været et særdeles middelmådigt hold, med alt for mange nederlag ift. sejre. Salget af Brandon Knight, og erhvervelsen af Michael Carter-Williams i hans sted ser ret så problematisk ud nu.

Hvis ikke det var for to sejre i sidste uge imod to andre slutspilskandidater, Miami og Indiana, ville de p.t. være en halv kamp foran Boston, så man kan sige, at de balancerer på en knivsæg. De har efter nattens sejr over Chicago stadig et lille forspring at gøre godt med ift. holdene, der jagter dem. De to kampe, som de har tilbage imod Boston, kan sagtens vise sig at blive afgørende, men dog med stor fordel til Bucks, som sandsynligvis kan klare sig med 1-1.

Hvis Bucks kommer i slutspillet, er der ikke meget, der tyder på, at de vil kunne vinde en serie imod et af de fire tophold.

Miami Heat

Hvis ikke Heat havde været ramt af Chris Bosh's blodpropper i lungen, så ville de være selvskrevet til slutspillet på trods af Dwyane Wades skrøbelighed. Nu står og falder holdet med, om Wade er holdbar nok til slutspurten. Han har – igen – knæproblemer, og var i weekenden nødt til at få drænet knæet for en væskeansamling. Han burde nok give knæet en pause, men det er der dårligt tid til.

Miami har et middelsvært program tilbage, hvor de bl.a. møder et stærkt spurtende Detroit-hold og to andre konkurrenter om slutspilspladserne i Øst i form af Indiana og Charlotte.

Heat kan godt vise sig som lidt af en skrækmodstander for et hold som Cleveland, hvis de mødes i slutspillet, men har ikke vist stabilitet nok til, at de virker helt troværdige.

Brooklyn Nets

Nets har haft en aldeles forfærdelig sæson. Det kan være, at byttehandlen med Minnesota, hvor de fik Thaddeus Young for Kevin Garnett, trods alt redder slutspilspladsen hjem. Brook Lopez har spillet strålende på det sidste, og selv om Deron Williams ikke ligefrem viser superstjerne-form, så har han dog leveret flere solide kampe. Det er kun lige akkurat nok til en ottendeplads p.t., som med blot et enkelt nederlag kan forvandles til en niendeplads. Så tæt er opgøret om de sidste slutspilspladser i Øst.

Nets har haft en evne til at skyde sig selv i foden for derefter at opbygge lidt momentum, og så gentage processen. De er i gang med sæsonens hidtil længste win streak (fire vundne kampe) med god mulighed for at forlænge det i nat imod New York Knicks. Men derefter ser det temmelig svært ud hele vejen indtil sæsonens sidste kamp, imod Orlando Magic.

For Brooklyn er det do-or-die, da de har opgivet kontrollen med deres 1. runde draft picks til og med 2018. I år er det Atlanta Hawks, der kan få gavn af, at Nets falder ud af slutspillet og giver et lottery pick, da Hawks har retten til at bytte de to franchises' picks. Derfor er det lidt uheldigt for Nets, at de skal spille to gange imod netop Hawks, som ellers ikke har noget at spille for resten af vejen i den regulære sæson, da de har sikret sig Øst og med al sandsynlighed har hjemmebanefordel imod alle andre end Golden State fra Vest.

Boston Celtics

Det er stadig muligt for Boston at komme i slutspillet, men de har spændt ben for sig selv et par gange eller tre på det sidste. F.eks. da de tabte imod Heats ”B-hold” (uden Wade, Whiteside, Birdman og naturligvis Bosh), hvor coach Brad Stevens insisterede på at have Isaiah Thomas på banen, selv om det for de fleste nok var tydeligt, at han ville have bedre af bare en enkelt dags træning, før han blev sluppet løs oven på sin skade. I sine 20 minutter på banen var Thomas hele tiden et par skridt bagefter i defensiven og Boston var -18 i plus/minus.

Thomas er dog efterfølgende kommet nogenlunde op i tempo igen og har næsten lignet sig selv, før den skade han fik den 9. marts imod Miami.

Ud over Thomas er det tydeligt, at Celtics mangler ”star power”. De har i marts fået læsterlige tæsk af de egentlige mesterskabskandidater, Cleveland, San Antonio og senest L.A. Clippers. Så spørgsmålet er, hvor gennemtænkt det er, at man går efter en slutspilsplads i stedet for at fokusere på holdets udvikling af yngre spillere. Ingen tvivl om, at det er sundt for alle spillerne at få en tur i slutspillet, men hvis man basalt set kun har én spiller, som kan være starter, når holdet igen er mesterskabskandidater, så giver det måske ikke så meget mening at give al den erfaring til en stribe bænkspillere, der skal skiftes ud, så snart lejlighed byder sig. På den anden side vil man måske også have en bedre ide om, hvem der skal satses på for fremtiden, hvis holdet bliver prøvet af i en slutspilsserie.

Charlotte Hornets

Hornets har generelt haft en skuffende sæson. De har helt klart holdet til at spille .500+ bold, men skader og dårlig kemi med sæsonens dyre nyerhvervelse, Lance Stephenson, har kostet dyrt. De har aldrig rigtigt fundet en rytme, og selv om de lige har kvast formstærke Detroit Pistons, så skal de nok have heldet på deres side for at nå med. De har dog et forholdsvist let program tilbage, hvor de bl.a. kan håbe på, at nogle af de hold, der allerede er klar til slutspillet, hviler nøglespillere.

For Hornets er det afgørende hvilken forfatning Al Jefferson er i, og han har i det sidste lange stræk ikke haft det optimalt, hvilket har kostet mange tabte kampe.

Indiana Pacers

Man er nødt til at tage hatten af for Frank Vogel. Han formår hele tiden at skabe noget ud af stort set ingenting. For det første lykkedes det ham at gøre Indiana til en seriøs bejler til titlen med Paul George som den eneste stjerne; godt nok med gode rollespillere omkring ham, men henaller ikke mere end det. Og for det andet så er Indiana uden Paul George et hold, som burde have store problemer med identiteten, når man blot kigger på rosteren.

Pacers kan stille i en stærk defensiv med Roy Hibbert i centrum, men så plejer det at halte offensivt. De kan også spille small ball, men det bliver ofte en slags lotteri, for så har de ikke en stærk nok defensiv til at tage stikket hjem, hvis det ikke kører offensivt. Og i begge typer opstillinger mangler man i den grad Paul George.

Det er også derfor, at de fleste hold, der allerede er klar til slutspil, trods alt krydser fingre for, at det mislykkes for Indiana. For jo længere sæsonen går, desto tættere kommer Paul George på at komme i spil. Han føler sig selv klar, men lægerne vil ikke godkende ham til kamp endnu.

Efter nederlaget til Boston ser det temmelig svært ud for Indiana, men alting er stadig oppe i luften.

Detroit Pistons

Pistons har været et mærkeligt hold at følge i år. Lige når man har afskrevet dem, begynder de en længere sejrsrække, og lige som man overvejer, om de kan holde den kørende, smider de den i en forfærdelig kamp.

Spøjst nok begyndte deres seneste sejrsrække med, at Greg Monroe blev skadet og blev erstattet i startopstillingen af Anthony Tolliver. Det lyder virkelig besynderligt, når man ser på Monroes individuelle tal og sammenligner dem med Tollivers. Men når man tænker på coach Stan Van Gundys succes med at etablere et hold omkring Dwight Howard i Orlando, så er det ikke så underligt, at en næsten tilsvarende opstilling omkring Andre Drummond er et bedre match.

Med den styrke, som Detroit pludselig viste med Reggie Jackson som styrmand, så er der nok et par franchises, som glæder sig over, at Pistons ikke kom i gang tidligere.

Pistons store nederlag imod Hornets var nok et afgørende stød imod deres slutspilskampagne, men de skal ikke regnes ude, før det er officielt.

Facebook comments