Title

Turning down the Heat (Øst i krise del 1)

NBAinfo kigger i en artikelserie på Eastern Conferences krise, og den starter i toppen. Med LeBron James, der ifølge Yahoo!s Adrian Wojnarowski har valgt at benytte sin ETO (Early Termination Option).

Spurs gennemhøvling af Heat markerede enden på en sæson, hvor det vel aldrig har været tydeligere, at Vest-holdene dominerer i NBA.

Måske var det ”bare” et topmotiveret, skadesfrit Spurs-hold, der fik sin revanche over et Heat-hold, hvor Wade måske/måske ikke kan komme tilbage på et tilpas højt niveau til, at de igen næste år er favoritter til mesterskabet.

Her på NBAinfo forudså vi stadig (bortset fra Kurt, der havde fingeren direkte på pulsen), at Heat ville vinde, selv da Spurs var kommet foran 2-1. Og det skyldes naturligvis først og fremmest LeBron James, men også at vi troede på, at Heat samlet set havde mere at byde ind med, end det viste sig, at de havde.

Vi skal naturligvis ikke forklejne Spurs' indsats, der var holdbasketball på allerhøjeste niveau og som slog Miami på alle planer, men mens James leverede på topniveau, fik han ikke meget hjælp fra sine vigtigste medspillere. Så uanset, at Øst i den regulære sæson havde den dårligste sejrsprocent mod Vest nogensinde i NBAs historie, så må Heat siges at have deres helt egne problemer at tumle med.

Var finaleserien skriften på væggen?

Og det er naturligvis i det lys, man skal læse de ”rygter”, der har været om, at James/Wade/Bosh skulle være klar til at gå ned i løn for at få Carmelo Anthony til at rykke sydpå. Sandheden er, at der ikke engang findes et egentligt rygte. Det er mest ønsketænkning fra Heat-fans, der godt nok har læst skriften på væggen, når det gælder ”The Big Three”, men stadig mangler realitetssans.

Der er ikke nogen med tilknytning til James, Wade eller Bosh, der har meldt ud, at de har planlagt en lønnedgang. Og da det skal meldes ud senest den 30. juni, hvis de vil hoppe ud af deres nuværende kontrakter, så er tidsfristen knap. Alene tidspresset gør det meget sværere at lave en samlet pakke, hvor de tres kontrakter koordineres, men også det faktum, at de – i modsætniing til i 2010 – har forskellige agenturer, gør koordineringen meget sværere. Men nu har James altså spillet ud.

The Big Three har meget forskellige udgangspunkter

Hvis vi prøver at se det fra spillernes synspunkt:

- Wade vil muligvis have det ok med en ny kontrakt, der går over fire år til 55-60 mio. dollars i stedet for den nuværende, især hvis der kommer en no-trade klausul med i kontrakten. Han ligner alligevel ikke en spiller, der kan klare meget mere end fire år. Der blev desuden tæret en del på hans enorme goodwill i Miami i løbet af finaleserien, og det kan være, at der skal et offer til for at genvinde den.

- Bosh har lidt samme problem som Wade. Han er ikke sin kontrakt værd, sådan som det har udspillet sig i Miami. Og spørgsmålet er, om der er nogen, der tror på, at han kan producere som en stjerne igen. Ellers kunne det også give mening for ham at tage fire år til en noget lavere årsløn. Der er dog rygter om, at nogle klubber kunne finde på at betale ham noget, der ligner hans nuværende løn, og det må være lidt fristende for ham, hvis Miami er på vej nedad.

- James er til gengæld betydeligt mere værd end sin nuværende kontrakt, og hvis han ser rationelt på tingene, så må han overveje, om Wade og Bosh snarere hæmmer end fremmer hans chance for yderligere mesterskaber, især hvis de bliver i Miami på deres nuværende kontrakter. Der er mindst et par hold, der uden de store problemer vil kunne skabe plads til ham og dermed blive favoritter til at vinde de næste to-tre sæsoner. Houston Rockets og Chicago Bulls falder især i øjnene.

Signalerne var der ved LeBrons exit interview

Alle spillere, head coaches og general managers har et ”exit.interview” efter sæsonen, hvor de for sidste gang før sommerferien er forpligtet til at stille op over for pressen. Temaet for LeBron James' interview var, hvad han har tænkt sig at gøre nu, men det var tydeligvis ikke noget, han kunne svare på på det tidspunkt. Men der var to ting, der pegede imod, at han ville benytte sin ETO:

For det første sagde han på intet tidspunkt, at han regnede med at blive i Miami. Og for det andet så understregede han, hvor vigtigt det er for ham selv at kunne bestemme sin fremtid og holde dørene åbne.

Rondo: Ville have sine tvivl, hvis han var LeBron

Nu skal man selvfølgelig tage det med et gran salt, når det er en af rivalerne, der udtaler sig, men Rajon Rondo blev spurgt om lige præcis LeBron James' dilemma i et interview med ESPNs ”Numbers Never Lie”. Han sagde bl.a.:

”Jeg synes helt bestemt, at han burde have sine tvivl, især om den måde de spillede i finalerne.”

Rondo pegede også på hvor svært det kan blive for Miami at forbedre holdet, hvis alle tre fortsætter på deres nuværende kontrakt:

”Hvis jeg var LeBron ville jeg nok have mine tvivl om at blive i Miami... Jeg synes ikke, at han fik nogen hjælp i finalerne. Hvor gode bliver de fremover? Hvor er de på vej hen nu? Når det gælder cap room, så tager hver af ”The Big Three” 20 mio. dollars i næste sæson, hvis de bliver på kontrakten. Det giver 2-3 mio. dollars, som de kan bruge. Hvem har lyst til at spille for minimum? Det bliver svært at få folk derned for at spille.”

Riley gav vink med en vognstang

Det er nok også den realitet, som fik Heat-GM Pat Riley til at spille på følelserne i sin afsluttende pressekonference oven på sæsonen. Han sammenlignede med andre store hold gennem historien og påpegede, at de næsten alle sammen havde flere tabte end vundne sæsoner, når man kun har NBA-mesterskaber for øje. Og så gav han ellers et vink med en vognstang, der med den seneste udvikling nærmest virker direkte rettet imod James:

”Det her er hårdt. Men man er nødt til at holde sammen, hvis man har modet til det. Og man tager ikke den første mulige dør og løber ud af den, hvis man får muligheden.”

Derudover opfordrede Riley bl.a. spillerne til at kigge indad og se på, hvad de selv kan gøre for at gøre holdet bedre.

Riley brugte udtrykket ”retool” i stedet for ”rebuild”. Og det kan man jo godt sige, når man har tre spillere, der sluger hele lønbudgettet. Men der er ikke ret meget, der er garanteret hos Heat: Norris Cole er den eneste spiller, hvis kontrakt bare fortsætter uden videre. Ud over James, Wade og Bosh, som har en ETO (early termination option), har også Udonis Haslem, der har en option på næste sæson, selv valget om de skal til kontraktforhandling eller ej. Der er dog næppe tvivl om at Haslim vælger at opretholde kontrakten.

Chris Andersen valgte at hoppe ud af sin kontrakt, som der var et år tilbage på, og det giver fin mening. Han var på en minimumskontrakt, og får næppe problemer med at få en ny aftale, der enten giver ham flere penge for sæsonen eller giver et par sæsoner mere.

Shane Battier stoppede karrieren med finalenederlaget, og Ray Allen, der er fri agent, har overvejet at gøre ham følgeskab.

Mange Heat-spillere skal ud på markedet

Mario Chalmers, Greg Oden, Michael Beasley, James Johnson, Rashard Lewis og Toney Douglas er alle frie agenter denne sommer.

Der er ingen tvivl om, at Heat gerne ser Greg Oden blive hængende. Head coach Eric Spoelstra fremhævede ham som et af de positive elementer fra denne sæson. Det er da også sjældent, at man får en så talentfuld center på en minimumskontrakt, Problemet er, at der endnu ikke er nogen tegn på, at Oden på noget tidspunkt kommer til at spille en vigtig rolle igen.

Mario Chalmers kan måske komme på tale hos Heat igen, men han skuffede gevaldigt i finaleserien, og der er selvfølgelig rygter om, at Miami gerne vil have en skarpere point guard. Kyle Lowry, som havde en fornem sæson i Toronto, skulle være på tavlen, men han burde være alt for dyr.

Beasley ligner en færdig mand i Miami. Godt nok blev han aktiveret til den sidste finalekamp og bragte noget af den energi, der var brug for. Men LeBron James har kritiseret hans manglende fokus, og Beasley mistede hurtigt trænerens tillid i den forgangne sæson.

Rashard Lewis kom til Heat på en toårig minimumskontrakt i 2012 efter at være blevet købt ud af den sidste del af hans 118 mio. dollars/6 år kontrakt fra 2007. Han har tilsyneladende genfundet sig selv som ”3 and D” rollespiller, og fik bl.a. stor ros fra Spoelstra for sit forsvarsspil i serien imod Indiana Pacers. Hvis The Big Three fortsætter sammen, så er der ingen grund til, at den 34-årige veteran ikke tager en sæson eller to mere.

Det samme gælder James Jones, som ikke spillede mange kampe i den regulære sæson, men dog 15 ud af 20 kampe i slutspillet, og holdt fine skudprocenter bag trepointslinjen.

Toney Douglas kom til i en handel, der gik ud på at få Joel Anthonys kontrakt af vejen, hvilket kostede et 2. runde pick i 2015. Douglas skal ikke regne med at stå først i køen til at blive indbudt til forhandling.

Derudover har man også centeren Justin Hamilton på en ugaranteret minimumskontrakt, som højest sandsynligt bliver hængende.

I draften har Heat to picks, nr. 26 og nr. 55. Riley har sagt, at man går efter spillere, der er klar til at bidrage med det samme. Et forholdsvis oplagt bud kunne være point guarden Shabazz Napier, som førte UConn til NCAA-mesterskabet denne sæson, selv om Heat nok bliver nødt til at handle op i draften for at få fingre i ham.

Mindst en må ofre sig

Men hvis Heat og LeBron skal finde varmen igen, så er der næppe nok i den nuværende trup og MLE-markedet. Derfor ligner det en nødvendighed, at mindst en af Bosh og Wade, som ofrer sig, og det bør nok være Wade, som mest ligner en, der nærmer sig enden. LeBron selv behøver ikke nødvendigvis ofre sig, men kan lave en kontrakt som dog giver lidt mindre i næste sæson for så at vokse over de næste fire.

Det burde være muligt at få plads til et par spillere fra anden hylde, eksempelvis.Trevor Ariza og Andray Blatche. Hvis man skal højere op i hierarkiet, så kræver det større ofre.

Spørgsmålet er så, om det er nok til at holde på LeBron James.

Facebook comments