Title

Sim Bhullar får sin chance i NBA

Den 2,26 meter høje Sim Bhullar er den første spiller af indisk oprindelse, der får en officiel rosterplads i NBA, nærmere betegnet Sacramento Kings.

Den canadiske centerspiller, hvis forældre er tilflyttere fra Indien, har tegnet en tidageskontrakt med Kings.

Det er ikke hans første kontrakt med Kings, men den første, der er gældende under sæsonen. Efter at han blev forbigået i sidste års draft, fik han en plads på Kings' Summer League hold, hvor det dog kun blev til samlet små ti minutters spilletid fordelt over fire kampe.

Det var tydeligt, at han – trods forbedringer gennem college-tiden – ikke havde kondition til NBA-basket. Han blev waivet, inden sæsonen gik i gang, men blev dog overført som ”affiliate player” til Sacramentos affiliate D-League hold, Reno Bighorns, hvor han har gennemgået en ganske imponerende udvikling. Han ligner stadig ikke en maratonløber, men han kan nu komme op og ned ad banen i tilstrækkelig fart til, at han muligvis også kan bruges i NBA.

Sim Bhullar skiller sig ud med længde og tyngde

NBA har tidligere haft højere spillere end Bhullar, men for tiden er han ligaens højeste spiller. Og nok også den tungeste. Han er noteret til at veje over 160 kg, og selv en notorisk overvægtig spiller som Glen Davis kommer næppe over de 140 kg. Det samme gælder en Roy Hibbert, som ellers er noget tættere på Bhullar i højden.

Den tyngde får også Bhullar til at stikke ud, når man sammenligner med spillere som Yao Ming, Manute Bol, Shawn Bradley og andre, der er over 2,20 meter høje. Hvis han først er etableret i posten, behøver han stort set bare pivotere for at kunne sænke bolden i kurven, og der hjælper det at veje 30-40 kg mere end modstanderen, som han vil gøre de fleste aftener.

Her er en video med Bhullars første triple-double i karrieren for Bighorns:

 

Bhullar kan åbne det indiske marked for NBA

At det blev Kings, der tog Bhullar ind, har ligget i kortene, siden den indiske forretningsmand Vivek Ranadivé overtog holdet. Ranadivé er nemlig en hands-on ejer, der har sine egne ideer og meget gerne blander sig i holdets udvikling. Og for ham vil en indisk NBA-stjerne ikke blot være en fjer i hatten, men en måde at udbrede hans egen store interesse for basketball i hans hjemland. Som Ranadivé sagde i en pressemeddelse, da Kings skrev kontrakt med Bhullar sidste sommer:

Jeg har længe regnet Indien for det næste uopdyrkede område, som NBA kan indtage, og det at tilføje en talentfuld spiller som Sim understreger bare den eksponentielle vækst, som basketball har undergået i denne nation... Og mens Sim er den første spiller af indisk oprindelse, der skriver under med en NBA franchise, så repræsenterer han blot en af mange, som vil dukke op fra denne region, efterhånden som sporten fortsætter med at tiltrække mere opmærksomhed og skabe stadigt voksende passion blandt en ny generation af indiske fans.

Ranadivé er ikke alene om at se Indien som et kæmpe voksende marked for NBA. Adam Silver tog som en af sine første handlinger som ny NBA-kommissær sidste år på en tur til Indien. Og han pegede netop på Ranadivés ejerskab som noget, der gør NBA unik i forhold til de øvrige store sportsligaer, når det gælder markedsføring i Indien, som har 1,2 mia. indbyggere og en hastigt voksende middelklasse. En indisk stjerne i sporten vil naturligvis øge den effekt.

Langt fra stjernestatus

Når det er sagt, så er der stadig langt til, at Bhullar er en egentlig stjerne. Men mindre kan også gøre det, og Bhullars størrelse og hans deraf følgende effekt i defensiven alene gør ham til et interessant prospekt.

Men han har mere talent end som så. Ifølge den canadiske coach Paul Weir, som rekrutterede ham og senere hans næsten lige så store lillebror, Taveer, til collegebold for New Mexico State, så har Sim Bhullar både et godt greb om bolden og høj basketball-iq. Weir sagde i 2013, da Bhullar skulle i gang med sin anden college-sæson, at han anser begge brødre for mulige NBA-talenter, men at Sim er den bedre boldspiller, og at hans udfordringer ligger i at komme i tilstrækkelig god form til at spille på højeste niveau. Sim Bhullar har snittet 25,8 minutter i D-League-sæsonen og over 30 minutter i marts, så noget kondition har han i hvert fald fået. NBA er dog noget andet, og det bliver spændende at se, hvad han kan byde ind med.

På længere sigt er det lidt tvivlsomt, om han overhovedet passer ind i den spillestil, som Kings' ledelse ønsker at praktisere, men det er et helt andet spørgsmål.

Første gang vi har mulighed for at se Bhullar i NBA-aktion er fredag aften, hvor Kings tager imod New Orleans Pelicans.

Facebook comments