Title

Optakt: Toronto Raptors (4) - Washington Wizards (5)

NBAinfo.dk leverer optakter til slutspilsserierne, hvor vi giver vores bud på resultatet mv. I nr. tre ser vi på to Øst-hold, der er faldet noget fra tinderne siden All-Star.

Ved nytårstid lå Toronto Raptors og sloges med Atlanta Hawks om førstepladsen i Eastern Conference, mens Washington Wizards holdt en komfortabel tredjeplads, og der var ikke umiddelbart tegn på, at det skulle ændre sig. Men siden All Star-pausen er Raptors og Wizards to af de tre slutspilshold, der har gjort det dårligst. Raptors cruisede dog hurtigt ind i slutspillet som divisionsvindere, og der har heller aldrig for alvor været tvivl om, at Wizards som minimum ville blive nr. fem i konferencen.

Optaktsartikler til slutspillet

Atlant a Hawks (1)

Brooklyn Nets (8)

Cleveland Cavaliers (2)

Boston Celtics (7)

Chicago Bulls (3)

Milwaukee Bucks (6)

Toronto Raptors (4)

Washington Wizards (5)

Golden State Warriors (1) 

New Orleans Pelicans (8)

Houston Rockets (2) 

Dallas Mavericks (7)

LA Clippers (3)

San Antonio Spurs (6)

Memphis Grizzlies (5)

Portland Trail Blazers (4)

Indbyrdes kampe i sæsonen

Toronto tog serien 3-0: 120-116(OT) ude samt 103-84 og 95-93 hjemme.

Vegas siger

Toronto til 1,59 gange pengene over Washington (2,50).

Tjek slutspilsprogrammet

Spillestil (styrker og svagheder)

Toronto Raptors er lidt et Jekyll-and-Hyde hold. De kan være stort set ustoppelige, når det kører for dem, men det er for modstanderholdene at komme til at bestemme kampens premisser.Især er det problematisk, at holdet ikke kan dække så aggressivt pressende som coach Dwane Casey ønsker, når Jonas Valanciunas er på banen. Og selv om han normalt tager stærk revanche i den anden ende af banen, så er det et stort problem, hvis man ikke kan lukke modstanderne ned defensivt. På den måde er det oplagt for modstandere, der har fysisk stærke forwards at spille small ball imod Raptors, og Casey er ofte nødt til at give Valancinuas færre minutter, end hvad man skulle tro var optimalt med hans store talent.

Raptors har under Casey spillet forholdsvis skematisk i angrebet med mange set plays, men der er kommet mere flydende motion offense ind over i denne sæson. Det passer godt til deres eksplosive boldførere, Kyle Lowry, DeMar DeRozan, Lou Williams og Greivis Vasquez. DeRozan er nok den, der er mest tilbøjelig til at træffe mindre heldige beslutninger, men samlet set har offensiven været en af NBAs bedste, ikke mindst med Valanciunas på banen.

Et stort problem for Raptors denne sæson har været skaderne til DeMar DeRozan og Kyle Lowry. De er nemlig de to eneste back court-spillere, der både kan levere aggressivt forsvarsspil og eksplosivt, effektivt angrebsspil. Både Williams og Vasquez kommer ofte til kort i det defensive presspil, når modstanderne er af starter-kaliber.

Der har været meget snak om Valanciunas manglende udvikling i denne sæson, men sandheden er, at det går helt fint for den snart 23-årige centerspiller, selv om der er plads til forbedringer. Det er snarere small forward-pladsen, der giver anledning til bekymring. Raptors har i Terrence Ross nok den dårligste startende small forward i slutspillet. Han har været sendt til bænken i en længere periode, men han er trods alt en tilpas dygtig trepointsskytte til, at det var bedre at sætte ham på banen til at sprede spillet.

Washington Wizards startede i højeste gear med John Wall i MVP-diskussioner og ham og Bradley Beal som "the next big thing" i NBA. Siden er gassen gået noget af ballonen, til dels pga skader . Men der har også været kemi-problemer indbyrdes på holdet, og mon ikke der også er nogen på holdet, der har undret sig over coach Ryan Wittmans dispositioner, ikke mindst angrebsspillet, der er meget tungt, når ikke Wall/Beal-duoen får sat turboen på til fastbreak.

En anden disposition, der kan undre, er, at Marcin Gortat får så må minutter i fjerde periode. Han er måske ikke super clutch, men han er f.eks. en ganske habil straffeskytte (over 70 procent i denne sæson).

Særligt spøjst er det, fordi Wizards favoritopstilling er med to big men i feltet, hvad der i vore dage må betegnes som gammeldags. Kombinationen af Nene og Gortat er ganske stærk i defensiven, men ingen af dem er skytter, man har lyst til at give bolden længere end 10 fod væk fra kurven. Gortat har over 75 procent af sine afslutninger inden for de 10 fod, Nene noget lavere, men han har til gengæld elendige træfprocenter, når han ikke afslutter direkte omkring kurven..

Med denne konstellation er det ikke så underligt, at det tager sin tid med omstændelige spil at få nogenlunde frie skud til Wall, Beal og Paul Pierce. Nogle iagttagere kalder spillestilen "det tilstoppede toilet". Hvis man kan stoppe Wizards' fastbreak, så er meget allerede vundet for modstanderen. Her er et eksempel på, hvad der kan ske for Wizards (lånt fra SB Nation):

Wizards' effektivitet i angrebet har siden All Star-pausen været den sjettedårligste i ligaen... Defensiven er samlet over sæsoen ligaens femtebedste, målt på points per boldbesiddelse til modstanderen.

En af løsningerne for Wizards kunne være at tage et blad fra Brooklyn Nets' playbook sidste år.. Nets var ellers også bygget til at spille stort omkring Brook Lopez/Kevin Garnett. Men med Lopez skadet valgte Jason Kidd at rykke Paul Pierce ned som "stretch four", og den strategi holdt også i 1. runde af slutspillet imod Toronto, hvor Brooklyn vandt 4-3, selv om Raptors var favoritter i serien.


Raptors

P.t. er der ingen Raptors-spillere ude med skader. Kyle Lowry har fået fire kampe, efter han kom tilbage fra en rygskade, og så først i den sidste kamp ud til at være tilbage i kampform.

Wizards

Otto Porter og Nene Hilario skulle begge være tilbage fra skader, når serien går i gang i aften. Garrett Temple håber at være klar senere, men ligger i forvejen ikke til at få meget spilletid.

Forventninger til serien:

Toronto har haft krammet på Wizards i denne sæson, men Washington-holdet har gennem hele sæsonen udstrålet, at det er slutspillet, det handler om. Og spiller for spiller burde Wizards være en tand bedre på de fleste pladser. Det tegmer til em syvkamps serie, men begge hold har svagheder nok til, at de kan blive knock outet 4-0.  ​

X-faktorer:

Begge hold har så mange spørgsmålstegn om deres egentlige styrke, at det er svært at pege på x-faktorer, som kan overstråle form-faktoren, som peger nedad for begge hold. Den enkeltspiller med mest x-faktor på de to hold er nok Lou Williams, stærk kandidat til Sixth Man of the Year. Også veteran-veteranen Paul Pierce, som er blevet sparet en del for at holde ham i live til slutspillet, kan blive en joker i denne serie. Han har mere slutspilserfaring end resten af rotationen tilsammen!

Forventet resultat: 

Toronto Raptors vinder 4-3..

Facebook comments