Title

NBAinfo Draft 2015 (Pick 21-30)

Tredje del af vores mock draft/big board dækker sidste del af 1. runde (pick nr. 21-30).

Af Thomas Nielsen, Torkil Bang og Jens Døssing

Du kan læse de to første artikler om årets draft her:

Pick 21-30:

  1. Dallas Mavericks: (Jerian Grant)/Torkil

  2. Chicago Bulls: (Tyus Jones)/Thomas

  3. Portland Trail Blazers: (Justin Anderson)/Jens

  4. Cleveland Cavaliers: (R.J. Hunter)/Torkil

  5. Memphis Grizzlies: (Christian Wood)/Thomas

  6. San Antonio Spurs: (George De Paula)/Jens

  7. Los Angeles Lakers (Rashad Vaughn)/Torkil

  8. Boston Celtics (via LA Clippers): (Robert Upshaw)/Thomas

  9. Brooklyn Nets (via Atlanta): (Delon Wright)/Jens

  10. Golden State Warriors: (Chris McCulloch)/Torkil

Pick nr. 21: Jerian Grant

Torkils kommentar:  Mavs står lidt i et vadested med Nowitzkis niveau på vej ned blandt de dødelige, og det kan dette draft ikke hjælpe dem ud af. De har brug for forstærkninger, og det finder de næppe med pick 21, så det virker meget sandsynligt, at de sælger det.

Men hvis de beholder det, så er det oplagt at forstærke point guard-positionen, og selv om Tyus Jones nok har højere upside, så har han defensive mangler, som er ret problematiske for et hold, der i forvejen har svært ved at dække op på guard-positionerne.

Så er Jerian Grant et bedre kort. Han har en god størrelse og kan også spille off ball med Monta Ellis som boldfører.

Jens’ kommentar: Et åbenlyst valg. Grant er en af de ældre spillere i draft classen, og mange tror på ham som lottery pick. Mavs mangler i den grad hjælp på PG pladsen, så hvis man kan lande ham med pick 21 tror jeg at Cuban og Carlisle vil være godt tilfredse.​

Thomas’ kommentar: Jerian Grant er et godt fit med Mavs. Dallas står højst sandsynligt uden en startende PG. Grant som er ældre end de fleste i dette års draft, kunne komme ind og hjælpe til fra start af. Et andet valg kunne være RJ Hunter.

Pick nr.22: Tyus Jones

Thomas’ kommentar: Hvis der er en position hvor Bulls mangler hjælp på, så må det være på point guard pladsen. Derrick Rose og hans småskader, har brug for en backup der kan komme ind og kontrollere.

Hinrich og Brooks er begge gamle og ikke optimale på et elitehold som Chicago, her kommer Duke stjernen Tyus Jones ind. Jones, en lille ‘’True point guard’’ som besider et koldt overblik over banen, men som også selv kan score. Hans defensive mangler kan dog blive et problem.

Torkils kommentar: Jeg må lige protestere imod, at Brooks skulle være “gammel”. Han er 30 år og har ikke så mange NBA-minutter bag sig som de fleste andre i den alder (under 12.000). Og Brooks ville være tilfredsstillende som backup, hvis ikke man havde en Rose, der næppe kommer til at straffe sin krop så hårdt, som den blev under Thibs, igen. Men Bulls er nok nødt til at finde en point guard, der også kan levere som starter ind imellem.

Alternativet til en som Tyus Jones ville være en elite combo guard, som også kan spille ved siden af Rose.

Jens’ kommentar: Jones var en af hovedmændende bag Dukes NCAA titel, og sammen med Okafor og Winslow bliver han draftet i 1. runde i år. Han var en super college spiller, men hans lille krop, og mangel på super atletiske evner gør at mange har svært ved at se ham som mere end en NBA back up. Han minder på mange punkter lidt om Tyler Ennis fra sidste år, i hvert fald i den måde de bliver beskuet på her op til draftet. Jones har vundet på alle niveauer han har spillet på, og han er uden tvivl en type man gerne vil have på sit hold. Med Roses skadehistorie er det nok smart at finde en back up til fremtiden.

Pick nr.23: Justin Anderson

Jens’ kommentar: Der er mange spørgsmålstegn i Portland denne sommer. Hvad der sker med Aldridge og Matthews kommer til at afgøre, om holdet måske vil prøve at blive lidt yngre, eller om de fortsat skal lege med i toppen af Western Conference.

Uanset hvilken retning, de går i, virker Justin Anderson som et oplagt valg. Anderson, der i øvrigt spillede high school med danske Kevin Larsen på Kevin Durants gamle high school, Montrose Christian, minder meget om Hollis-Jefferson, en super atlet, der er lang og kan dække flere positioner.

Anderson fik målt det 5. højeste no-step vertical til draft combinen nogensinde, da han hoppede 38 inches uden tilløb (43 inches med), og det vidner om en spiller, der virkelig kan spille above the rim.

Det der gør Anderson anderledes end Hollis Jefferson, er at han i år er blevet en super skytte, der efter at have skudt omkring 30 pct. på treere sine to første år hos Virginia, pludselig skød meget imponerende 45 pct. fra treeren. Spørgsmålet er, om det bare er en heldig stime, men Anderson har lavet mange tweaks ved sin skudform op til denne sæson, og det ser ud til det har båret frugt.

Han kan ikke skabe meget på eget hånd, men er en offensiv trussel i transition og som en cutter/lob-target. Det er nemt at se ham i en 3-and-D rolle, noget Portland godt kunne bruge, så de kan få opgraderet deres svage bænk.  

Thomas’ kommentar: Justin Anderson passer godt ind med Blazers. Anderson giver Blazers lidt af hvert, han er endnu en elite forsvars spiller som er stor og stærk. Blazers er ved at gå ind til en meget betydningsfuld sommer, og der går flere rygter på, at Nicolas Batum er færdig i Portland. Anderson ville være en idéel afløser, da han nogenlunde har de samme værktøjer i hans skillset. Dette ville være et godt fit, og jeg er helt enig i hvad Jens siger, om Anderson.

Torkils kommentar: Netop Batum, som Thomas nævner, kan meget vel være nøglen her. Han har ikke levet op til sit all star potentiale og har generelt været for svingende i sine præstationer. På et tidspunkt omkring 2012 lignede han ellers den spiller, man skulle gå efter, når man ikke kunne få LeBron James, Kevin Durant eller Paul George. Men siden er hans produktion stagneret og i denne sæson, var han helt ude af sync. Han har da også erklæret, at det var hans dårligste sæson i Portland.

Så det vil være forståeligt, hvis Portland kigger efter en ny wing at køre ind, og der er Justin Anderson et godt bud.

Personligt tror jeg, at de måske i første omgang går efter en hård hund til at spille forsvar i small ball sammen med Aldridge. Det kan være, at de håber Montrezl Harrell kan komme i spil, eller de kan trade ned til Cliff Alexander, hvis de kan nøjes med en hustle-spiller.

Pick nr. 24: R.J. Hunter

Torkils kommentar: Cleveland er i princippet godt dækket ind på shooting guard, men J.R. Smith har en player option på næste sæson og Iman Shumpert er restricted free agent. Så Hunter vil være en udmærket forsikring. Og han er givetvis en af de bedste skytter i draften, selv om hans skudprocenter i college ikke er værd at skrive hjem om. Til gengæld har han den egenskab, som gør ham interessant, at han skyder de sværeste skud med stor selvtillid og rammer dem ganske ofte.

Han er blandt de ældre spillere (snart 22 år), har en god højde for en skytte, men er rigeligt tynd. Han har brug for lidt muskler til at stå imod i NBA.

Hvis det omvendt bærer henad, at Smith og Shumpert bliver, mens det i stedet er Love, der smutter fra Cleveland til sommer, så kunne en ekstra big man også blive relevant. Der ville især Christian Wood give dem noget lidt anderledes, end de har i forvejen, selv om han næppe ville få andet end garbage time.

Thomas’ kommentar: Hvem kan ikke huske for bare to måneder siden, R.J. Hunter sende Georgia State og farmand Ron Hunter i ekstase, da han ramte et af NCAA’s march madness 2015’s bedste skud, som gjorde at Georgia State lavede et kæmpe upset over Baylor. Min begejstring for Hunter er enorm og han er sammen med Russell en af mine to darlings i dette draft.

Jeg har set en masse Georgia State kampe i år, og Hunters forringede trepointsprocenter i denne sæson skyldes, at han bliver doubleteamet konstant. Hunter er ekstremt clutch, som vi så til March Madness.

Hunter har en god længde på sig og et livsfarligt skud. Han skal dog bruge en masse tid på styrketræning, da han er spinkel og tynd. Hunter bliver tit sammenlignet med Klay Thompson. Han har værktøjerne til at blive en god NBA spiller, der kan få sig en lang karriere.

Jens’ kommentar: Hunter kan virkelig skyde, og mange har sammenlignet ham med Klay Thompson. LeBron og Kyrie vil uden tvivl nyde alt den plads en floor spacer som Hunter kan give, og med J.R. Smith og Shumpert i lidt usikre situationer giver en billig rookie wing god mening for Cleveland.

Pick nr. 25: Christian Wood

Thomas’ kommentar: Wood i Memphis giver god mening da de har brug en fremtidig PF da Z-Bo er ved at komme op i årene. Woods bedste kvaliteter er hans stærke rebounding og shot-blocking. Han er ikke så poleret angrebsmæssigt, men har gode muligheder for at lære af Randolph og Gasol (hvis sidstnævne resigner), Wood kan godt gå hen og blive en god rotationsspiller. Dog har nogle scouts betvivlet hans evner efter combinen.

Torkils kommentar: Christian Wood er af den type spillere, som en del hold har taget chancen på i de senere år (“lang og atletisk”) med blandede resultater. Alle de grundlæggende ting er i orden som en god “ramme” at bygge på. Men pga. hans alder, ved man endnu ikke helt, om fysikken vil bære, om han tager de sidste skridt, når det gælder fundamentals, basket-IQ mv. Men der er ikke nogen specifikke advarselssignaler ved Wood, og man kan egentlig godt forestille sig et hold højere oppe i draften, som føler, at hans upside er grund nok til at tage ham.

Han siger selv, at han kigger på spillere som Anthony Davis og Giannis Antetounkmpo, og det er sådan set gode rollemodeller for hans type.

Jens’ kommentar: Wood er et high risk - high reward pick. Han er lang, kan skyde lidt og har højt upside, men han er også meget tynd, og har ikke altid den bedste mentalitet. Han er en ung sophomore, yngre end fx Trey Lyles der er freshman, og spørgsmålet er om hans dårlige spilforståelse og svage krop skyldes alderen eller der er andre grunde. Han bliver virkelig spændende at følge, en lang shotblocker og rebounder der også kan score lidt, men som også kunne være ude af ligaen inden mange år hvis ikke han forbedrer sine svagheder markant. Hans potentiale til at blive en solid skytte for en power forward gør ham også spændende for Grizzlies, der i den grad mangler nogle trusler udefra.

Pick nr. 26: George De Paula

Jens’ kommentar: Det er altid svært at vide hvad Spurs gør, men en ting er sikkert, de har historisk draftet vanvittigt godt. Jeg tror de tager en spiller med upside de kan stashe i Europa, da de får brug for alt den cap flexibilitet de kan få denne sommer hvis de vil have en chance for at få Aldridge eller Gasol, samt resigne Duncan, Ginobili og Green, hvis altså de to førstnævnte vælger at fortsætte karrieren. Her passer De Paula godt ind, han er meget rå, men han har elite størrelse for en PG, næsten 6’6 høj med sko, og et wingspan på 7 fod! Han er en kreativ ball handler og passer, der nok først kan levere på NBA niveau om nogle år, men det passer meget godt med, at Spurs skal bruge en afløser for Tony Parker til den tid.

Thomas’ kommentar: De Paula er rimeligt anonym for den gennemsnitlige NBA fan. Han er en brasiliansk stor fysisk point guard, som har en NBA klar krop, men som er meget meget rå. Som Jens siger ville dette være et ‘’typisk’’ Spurs pick og det ville gavne De Paula samt Spurs mest at vente 2-3 år før man bringer ham over til NBA. De Paula er en stærk forsvarsspiller der bruger sin krop godt til at dække op med.  

Torkils kommentar: Det er en rigtigt god pointe fra Jens, at Spurs har brug for cap fleksibiliteten denne sommer. De har selvfølgelig “råd” til den garanterede kontrakt, men det er ikke noget, de har brug for. Alternativet til at stashe er et trade ned i 2. runde, hvor kontrakterne er ugaranterede. De kunne måske få et par 2. runde picks fra Boston på den måde, hvis Boston f.eks. ikke tør vente til nr. 33.

De Paula er som nævnt af Jens og Thomas en god spiller at stashe i Europa. Grunden til at det fungerer så godt for Spurs er også, at spillere der har lært at spille “europæisk” basketball passer godt ind i deres system. De mange afleveringer til man finder den frie mand, fokus på trepointsskuddet osv.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har set nok af ham til at kunne sige noget om hans potentiale, men draftexpress.coms scouting video viser, at han har et handle i topklasse, og at han har et super blik for spillet. Det vil ikke undre, hvis Jens og Spurs rammer rigtigt og fanger en rigtig guldfugl.

Pick nr. 27: Rashad Vaughn

Torkils kommentar: Som jeg bemærkede ved pick nr. to, så kigger Lakers på fremtiden. Det betyder også, at de har råd til at investere i en high upside-spiller som Vaughn.

Vaughn er den næstyngste spiller i draftklassen og var et top prospect før denne sæson, rangeret som nr. 8 på Rivals.com. Han var UNLVs topscorer, men skød ikke særligt effektivt, og der var dårlig kemi mellem ham og holdet. Han bliver regnet for at være selvisk og udisciplineret, men med arbejdsdisciplinen i orden. Det kan sagtens være, at han simpelt hen ikke er besværet værd. Men måske er han bare umoden?

I college så man ham tit med dårlig forsvarsposition og med en tilsyneladende ligegyldig attitude over for det defensive, men det kan have været påvirket af, at han spillede på et af division I’s dårligste forsvarshold generelt. Han viste nemlig også i glimt, at han godt kan, når det passer ham.

Er det for polemisk at sige, at han kan bruge et år med Kobe Bryant som (benhård) mentor?

Lakers kunne også overveje Robert Upshaw, som er et high risk-high reward projekt. High risk fordi hans (tidligere) misbrugsproblemer kan give en rigtigt dårlig stemning omkring hele holdet. Hvis Upshaw har fået sit liv under kontrol, er han til gengæld et solidt kort rent basketmæssigt, men han ville skulle finde sig i en ret begrænset rolle bag Okafor og derfor er han næppe et godt fit for Lakers.

Thomas’ kommentar: Rashad Vaughn er en ung guard som kan trives i en mindre rolle i Lakers. Vaughn er en forholdsvis lille 2-guard som lever på hans drives og angreb på kurven. Vaughn all offense, no defense. Som Torkil nævner har der også været nogle attitudeproblemer, men mon ikke at Kobe tager sig om dem.  

Jens kommentar: Som Torkil skriver er Vaughn et stort talent, der virkelig kan score bolden. Et år i Kobe-skole kan måske hjælpe ham med attituden og disciplinen, og for et Lakers hold der har brug for at tage alt det talent, de kan få, er det nok en ganske god ide at tage en chance på en high upside spiller med deres andet pick i 1. runde.

Pick nr.28: Robert Upshaw

Thomas’ kommentar: Robert Upshaw er en elite defensiv center, som uden sine røde flag er et top-15 talent. Upshaw er måske draftens bedste rim protector sammen med Jordan Mickey. Upshaw førte NCAA i blocks selvom han kun snittede 23min per. kamp. Ushaw er en dominerende rebounder også, men kan være lidt tung på fødderne. Når det så er sagt, så er Upshaw blevet smidt ud af hele 2 skoler (Fresno st. & Washington) for at bryde reglerne. Hvis Upshaw kan rette op på hans off-court problemer kan han blive guld værd for Celtics. Upshaw er det ultimative high risk-high reward pick i årets draft. Tør man tage chancen med ham? Et andet valg kunne være Jordan Mickey, der ligeledes er en fænomenal shot blocker.

Jens kommentar: Som Thomas sagde er Upshaw årets ultimative boom eller bust pick. Det er ikke tit at spillere formår at blive smidt af to hold på bare 3 år, og Upshaw skulle have haft alvorlige misbrugsproblemer, der allerede har skræmt flere hold langt væk. Med Larry Sanders pludselig exit fra Bucks i år er mange nok ikke glade for tanken om at et sådan scenarie udspiller sig igen, og dermed er det tvivlsomt om et hold tør give ham den garanterede kontrakt der følger med når man er et 1. runde pick. Dog er hans talent uden tvivl til 1. runde, han snittede vanvittige 4.5 blocks på bare 25 min, og reboundede godt. Til combinen målte han 7’0, med et næsten 7’6 wingspan og 9’5 standing reach, hvilket må siges at være elite længde og højde. Hvis Upshaw kan imponere i workouts og med interviews går han i 1.runde, ellers bliver han med stor sandsynlighed snuppet tidligt i 2. runde.

Torkils kommentar: Tør Celtics? Jens nævner problemet med den garanterede kontrakt. Og Sanders-situationen, hvor han blev købt ud, selv om det var ham, der ville bryde kontrakten, viser, hvor ømtålelig sådan en situation kan være.

At det ifølge rygter fra hans tidligere universiteter lige er kokainmisbrug, som har ført Upshaw ud i hans problemer, er måske det største røde flag, man kan vinke foran en Celtics-GM. Len Bias og Chris Herren kaster lange skygger. Omvendt er Ainge normalt ikke en, der dømmer folk på deres tidligere problemer, og han kunne godt have sine grunde til at give Upshaw en kontrakt - ud over det basketmæssige.

Pick nr.29: Delon Wright

Jens’ kommentar: Wright er en stor point guard, der virkelig fyldte stat sheetet hos Utah i år. Hvis Jarret Jack eller Deron Williams bliver skibbet afsted over sommeren er der brug for en ekstra guard i rotationen, og her vil Wright passe fint ind, da han er gammel (23 år) og burde kunne hjælpe til defensivt fra dag 1.

Da Brooklyn ikke ejer deres eget pick i meget lang tid er de nok nødt til at gå efter lidt mere NBA ready prospects og her passer Wright fint ind i slutningen af 1. runde.

Thomas’ kommentar: Wright har haft en forrygende sæson for Utah i den forstand, at han har forbedret sig på hans trepoints procenter, hvilket var hans største spørgsmålstegn. Wright har størrelsen på sin side, men alderen imod sig. Jeg er ellers enig i Jens’ bemærkninger.

Torkils kommentar: Delon Wright eller en anden, der er NBA ready, lyder fornuftigt, når man har anbragt sig i den situation, Brooklyn har. De kan ikke tillade sig at satse for vildt, når Boston har kontrol over deres tre næste første runde picks. Og som det ser ud i dagens NBA er man nødt til at have rookie-kontrakter med værdi på rosteren. Ellers er det svært at fylde den ud med kvalitetsspillere. Og Nets har nogle dyre kontrakter hængende over hovedet de næste par sæsoner med.

Pick nr. 30: Chris McCullough

Torkils kommentar: Golden States første prioritet denne sommer er at lænke Draymond Green på hænder og fødder, godt nok med en gylden lænke… Deres andre free agents er ikke uerstattelige. På længere sigt kommer de nok til at sige farvel til David Lee efter næste sæson. Han kan givetvis stadig få en noget større rolle til lidt flere penge andetsteds.

Derfor er det fristende at kigge efter en power forward, der kan strække spillet ud, og der er Chris McCullough et interessant bud. Han kommer godt nok fra en korsbåndsskade, men Warriors har netop tid nok til at lade ham træne op igen.

I forhold til Warriors spillestil er han også et godt fit. Han kan dække op til tre positioner, og det er lige vand på holdets mølle. Han har dog en stor svaghed, når det gælder opmærksomhed i forsvaret, og der skal han helt klart tage et spring, før han kan komme på gulvet.

Jens’ kommentar: Som Torkil siger, kan Warriors tillade sig at være tålmodige. McCullough var begyndt at skyde godt op på mange draft boards før sin skade, og for et hold som Warriors der kan vente med at contributions fra det pick her giver det god mening med en spiller som McCullough der har et okay upside, grundet hans fysiske evner og længde, og generelle skill sit.

Det helt store spørgsmålstegn er hans motivation og vilje til konstant at spille hårdt.

Thomas’ kommentar: McCullough fra Syracuse er et godt bud på hvem Warriors ville vælge med dette pick. Da de har en af ligaens bedste bænke, kan de tillade sig at vælge et projekt her. McCullough kan lidt af hvert, han kan skyde, han er lang og atletisk og han kan dække op. Mit største spørgsmålstegn til McCullough er hans motor og om han kan komme igen fra hans ACL skade i Januar. Et alternativt pick ville være Jarell Martin fra LSU, god længde, ok skud og vildt atletisk. Martin minder mig lidt om Draymond Green.

I morgen tager vi et opsamlingsheat, hvor vi kigger på spillere, der er faldet ud af 1. runde, mulige sleepere i 2. runde mv.

Facebook comments