Title

Kongen vender tilbage

Historien om at LeBron James vender hjem, er større end blot historien om selve klubskiftet tilbage til Cavaliers.

Alene overskriften siger det hele. Der er heltekvad og myte skrevet hen over den historie: Udfrielse, tilgivelse og mange andre dyre ord, som vi trods alt sjældent bruger i dagliglivet, er og vil blive brugt. Ikke mindst fordi LeBron James ”The Decision” i 2010 satte følelserne i den grad i kog.

En mand som Bill Simmons, der ikke er egentlig NBA-ekspert, men dog har sine kilder, benægtede så sent som sidste sæson, at det kunne lade sig gøre. Der var simpelt hen for dårlig kemi mellem ejeren Dan Gilbert og kongen af Cleveland. Men der må have været en del skjult diplomati. Det var i hvert fald et tydeligt tegn, at Cleveland overhovedet stod på LeBrons liste, da sommerens free agency begyndte.

LeBron James  har i  modsætning  til 2010  besluttet at  tage den  mindst  dramatiske  tilgang  til sit free agency.  Ingen  pressekonferencer  eller  stort  anlagte  besøg i  klubberne, blot et essay med  eneret   SI.com: ”I'm coming home”.

Den ovenstående video er blot en af mange, komponeret efter LeBron James annoncerede sin retur til Cleveland.

I artiklen fortæller James, at det i hans hjerte kun stod mellem Miami og Cleveland, og at det i sidste ende blev hans familie og hans hjemegn, der kom til at veje tungest. Han understreger, at det ikke handler om Miamis hold eller et dårligt forhold til nogen i eller omkring organisationen.

LeBron havde flere grunde til at forlade Miami

Intentionen med artiklen er fin og ædel, men den efterlader alligevel nogle spørgsmålstegn. Som en spiller, der kan og skal måles op mod de bedste i basketballhistorien, er det utænkeligt, at LeBron James ikke også har skelet til mulighederne for at vinde mesterskaber, og derfor må der nødvendigvis også have været noget der trak nedad i Miami. Man går ikke bare væk fra to mesterskaber og to tabte finaleserier på fire år.

Der har været rygter om, at LeBron James ikke var tilfreds med ejer Micky Arisons manglende lyst til at betale luxury tax for holdet. Det må også være underligt for klodens bedste basketballspiller at skulle tage betydeligt mindre, end han er værd, og hvad andre vil give ham, blot for at hjælpe lige Miami, når hans følelser helt klart ligger i det nordøstlige Ohio.

Clevelands dårlige ry som "The mistake on the lake"

LeBron James fans kender sikkert forhistorien, men jeg vil alligevel minde om, at Cleveland af mange betragtes som om ikke verdens så dog Midwestern USAs røvhul. Bare tænk på det berygtede citat fra Joakim Noah om, at ingen har lyst til at komme til Cleveland.

Byen har miljømæssigt haft et dårligt ry siden 1969, hvor den berygtede flodbrand på Cuyahoga River, som løber gennem byen, satte fokus på den industrielle forurening i området. Flodbranden og et par offentlige skandaler gav byen øgenavnet ”the mistake on the lake” i de nationale medier, et tilnavn man stadig ikke har fået lagt bag sig.

Også LeBron James hjemby, Akron, der ligger ca. 60 km syd for Cleveland, er en gammel industriby med tilnavne som ”verdens gummihovedstad” fra dengang alle de store dækfirmaer havde hovedkvarterer i byen.

Et af paradokserne i LeBron James' liv er, at det i de nationale medier i USA ofte er blevet fremstillet, som om Cleveland og Akron er et fedt, selv om der snarere er tale om et storebror/lillebror-kompleks mellem de to byer. James har selv fortalt i et interview med GQ Magazine, hvordan han voksede op med at hade Cleveland, især pga. oplevelsen af, at storbyboerne så ned på dem udenfor.

LeBron satte både Akron og Cleveland på landkortet

Paradokset bliver ikke mindre af, at LeBron James gav anledning til at understrege Akrons egen identitet ved under kæmpe mediebevågenhed bl.a. at sikre tre Ohio statsmesterskaber på fire år til sin lokale high school, samtidigt med at han basketballmæssigt blev knyttet tættere og tættere til Cleveland, bl.a. endte hans kampe med at blive flyttet til Cavaliers' hjemmebane pga den store efterspørgsel på billetter.

Så når LeBron James taler om, at han kommer hjem, så mener han Akron og det nordøstlige Ohio, mere end han mener byen Cleveland.

Det fremgår også tydeligt af hans essay på SI.com, hvor han taler om, at man ikke får noget foræret i det område, men at man lærer at arbejde for det.

Vil ikke love mesterskaber til Cleveland

Ud over at understrege en social bevidsthed, som ikke ses så ofte blandt nutidens NBA-stjerner som hos fortidens (Abdul-Jabbar og Russell for at nævne to af de mest markante skikkelser), så sender han også signalet om, at han godt ved, at han ikke kan love Cleveland nogen mesterskaber, selv om han kommer tilbage. Men det er man heller ikke forvænt med i byen.

Meget sigende kan Cleveland i år ”fejre” 50 året for det seneste nationale mesterskab inden for de tre største amerikanske sportsgrene (football, baseball og basketball) til byen. Og Cavaliers har aldrig vundet et mesterskab.

Alt dette skal med, når man vurderer betydningen af, at LeBron James vender hjem.

Men det handler trods alt om basketball.

Cleveland kan samle et stærkt hold omkring James

Med Clevelands store held i de fem drafts siden han forlod klubben, så er der fyldt ganske godt op med ungt talent på rookiekontrakter. Ganske vist ligner Anthony Bennett ikke just et 1. pick, men resten gør ganske god fyldest for pengene. På den måde har Cavaliers fået anbragt sig i en gunstig situation ift. at bygge et slagkraftigt hold op omkring James, hvilket må have været den anden afgørende faktor i hans valg, selv om han ikke vil love mesterskaber.

I de sidste par uger er det således kommet frem, at Cavaliers har lagt et tilbud på Minnesotas Kevin Love, der bl.a. inkluderer de to seneste nr. et picks, Wiggins og Bennett, og indtil videre fremstår Cleveland som favoritter til at hente endnu en potentiel superstjerne.

Miamis tiltrækningskraft var mindsket

I modsætning har Miami stort set kun haft LeBron James' egen star power at byde på. Selv om Dwyane Wade gik noget ned i løn og Chris Bosh efter sigende skulle have været klar til at følge trop, hvis LeBron James også blev i Miami, så er der ikke meget, der tyder på, at Heat har villet ofre, hvad der skulle til for at beholde James.

Læs om Heats problemer i Turning down the Heat (Øst i krise del 1)

Fra den seneste sæson er der således en række eksempler på, at Miami skar ned på budgettet i stedet for at opruste:

  • Amnestien blev sidste sommer brugt på Mike Miller. Sikkert et fornuftigt træk forretningsmæssigt, men det gjorde ikke holdet bedre. Miller var en af LeBron James favoritter, og en af de første, der tegnede kontrakt med Cavaliers, efter LeBrons retur.
  • Et pick blev brugt på at droppe Joel Anthony. Godt nok har Anthony efterhånden minimal værdi, men picket kunne være brugt på at forstærke holdet.
  • Holdet brugte aldrig Mid-Level Exception i sidste sæson, selv om det var den bedste kontrakt, de kunne tilbyde.

Men det største problem for LeBron James må have været, at der ikke rigtigt var nogen spillere på hans niveau i Miami længere. De første tre sæsoner var Dwyane Wade stadig en af de to bedste shooting guards i ligaen, men han faldt dybt og hårdt i sidste sæson. Og selv om Chris Bosh fra start var en del af et stjernetrekløver, så har det aldrig rigtigt været hans rolle på holdet. Jo, han kunne tage over i enkelte kampe, men han kunne ikke vinde en slutspilsserie, som de to andre kunne. Det gjorde han heller ikke, da han spillede for Toronto. Man kan sige noget lignende om Kevin Love, men han har trods alt haft meget dårligere betingelser i Minnesota, end Bosh nogensinde har haft.

Der er skrevet en del om, at LeBron James mfl. har valgt utraditonelt korte kontrakter med udløb i 2016. Det er ikke noget, der skal bekymre Cavaliers-fans specielt eller andre. Det handler om udløbet af den nuværende tv-aftale. NBA har udsigt til et gevaldigt indtægtshop med en ny aftale, og det vil bl.a. betyde, at salary cap ryger i vejret, og dermed at der bliver plads til flere og større max-kontrakter. Men den udvikling vil vi undersøge på et andet tidspunkt.

Under alle omstændigheder har LeBron James skiftet dagsordenen i NBA, og selv om historien om hans tilbagevenden til Cleveland først lige er begyndt – og det derfor er for tidligt at kalde det et triumftog eller det modsatte – så er der ingen tvivl om, at det er stort for både LeBron selv, det nordøstlige Ohio og for den sags skyld hele NBA.

Facebook comments