Title

Jokerne kommer i spil

Der er mange hold, der ligger og kæmper om de sidste slutspilspladser, og for nogen af dem er det blevet tid til at smide jokerne på bordet.

Der er mange elementer, der spiller ind her til sidst. Ikke mindst lidt held. Især kampskemaet er en faktor, hvor det kan blive afgørende, om man møder hold, der har noget at spille for eller ej. Om ens modstandere hviler spillere, der er afgørende for det indbyrdes match-up eller ej. Og når det så gælder fem-seks hold, som det har været i Øst i denne sæson, så skifter udsigterne nærmest fra kamp til kamp.

Generelt set er det naturligvis de bedste hold, der kvalificerer sig til slutspillet, selv om skader er en anden stor faktor. Og hvis man kommer med via held snarere end dygtighed, så afslører det sig altid i første runde.

To jokere er sat i spil

Og så er der alligevel nogle jokere. Boston Celtics har f.eks. fået Jared Sullinger tilbage, som nok var holdets bedste spiller inden sin fodskade, i hvert fald i offensiven. Men for at komme tilbage har han været nødt til at smide 10-15 kg, både af hensyn til sin almindelig kondition og for at lette trykket på den skadede fod.

Vi har tidligere skrevet om, at det ville være nødvendigt for Sullinger af hensyn til NBA-karrieren og stillede spørgsmålet, om det gør ham til en bedre spiller. Det får vi nok først svaret på i næste sæson, hvor han forhåbentlig dukker op i superform.

Men hvis han når at komme i kampform, er han en vigtig brik for Celtics, måske ikke som starter, men som en indhopper, der kan gøre livet surt for andre holds bænkspillere.

Paul George er en anden joker. Han brækkede som bekendt benet i august under træning med Team USA og var fra start meldt ude hele sæsonen. Der har dog længe været rygter om, at han var på vej tilbage, og de blev så bekræftet, da han blev klar til kamp.

George har i modsætning til Sullinger ikke skullet lave noget om, men det kan godt være, at der går et stykke tid, før han er sit gamle jeg. Efter så lang pause bliver det måske først til næste sæson, at han for alvor får betydning.

For begge spillere gælder, at deres hold ligger på kanten af playoffs og et pænt stykke under .500 stregen. Hvilket viser lidt om, hvor absurd Øst er i år: At man satser på spillere, som har været lukket ned for sæsonen, i håb om at de kan give det sidste sku.

Der kan man også pege på Dwyane Wade, som nok burde have været lukket ned i længere tid, men han er den eneste på Heat-holdet med X-faktor nok til at holde dem inde i slutspillet. Det, der gør ham til en joker, er, at Heat risikerer at skulle mangle ham i slutspilskampe, fordi han ikke har fået nok pauser i den regulære sæson. De har dog ikke noget at miste, da Wades dage som franchisespiller nok under alle omstændigheder lakker mod enden, og Miami sandsynligvis kigger imod free agency i 2016, når det gælder fremtiden efter Wade.

Også Charlottes Al Jefferson er en joker, som er blevet spillet for længst. Han havde en skadespause tidligere på sæsonen, men kom tilbage under niveau for at hjælpe holdet med at komme i slutspillet. Der var simpelt hen for stor niveauforskel til, at Charlotte kunne klare sig uden ham. Nu kan han så være ude for sæsonen med den knæskade, som han aldrig helt er kommet sig over.

Nogle hold gemmer stadig på jokerne

Også i Vest er joker-faktoren i spil, men de sidder dog stadig i ærmerne hos Oklahoma City Thunder og New Orleans Pelicans,

Serge Ibaka har sagt, at han håber at komme i spil tidligere end forventet, dvs. noget der ligner de sidste fire kampe i sæsonen. Thunder har haft en tendens til at bringe spillere lidt for tidligt tilbage, men Durant-situationen kan have gjort dem ekstra forsigtige. De får det under alle omstændigheder meget svært, hvis de kvalificerer sig til slutspillet, idet de står til at møde Golden State Warriors.

Pelicans har gennem et stykke tid sagt, at Jrue Holiday nærmede sig spilletid, men han har ikke været gennem en fuld træning endnu. Og Tyreke Evans har gjort det glimrende i hans fravær, noget af det bedste han har spillet siden sin rookie-sæson. Det er som om det, at Holiday ikke er der, giver Evans mere ro på sit spil. Og selv om det burde styrke Pelicans, hvis Holiday kommer tilbage, så er det ikke sikkert. Måske skal han hellere komme ind fra bænken og styre 2nd unit.

Derrick Rose som den største joker i slutspillet

Hvis vi kigger længere frem - dvs. til slutspillet – så er den store joker naturligvis Derrick Rose, der fik bortopereret noget af den ene menisk i slutningen af februar. Han har trænet siden midten af marts, dog først øvelser med kontakt fra slutningen af måneden. Rose er meldt klar til kamp i aften imod Orlando Magic. Vi ved stadig ikke, hvad Roses loft er efter hans lange skadespauser de seneste år, men selv om han ikke længere skulle være den enhjørning, som Bulls-fans håber på, så vil det under alle omstændigheder styrke holdet ikke at skulle være afhængig af Kirk Hinrich på point guard-pladsen.

Facebook comments