Title

Farvel og tak til verdens værste klubejer

Donald Sterling led i den forgangne uge et afgørende nederlag i kampen for at beholde Los Angeles Clippers, da han tabte en retssag imod hustruen Shelly Sterling. Retten afgjorde, at hun var berettiget til at sælge klubben på vegne af familiefonden.

Der kommer formodentlig flere retssager, men det vil være med Donald Sterling som ex-ejer og dermed virker det usandsynligt, at han nogensinde skulle komme tilbage i ejerrollen.

Det er nok en underdrivelse, at der har lydt adskillige lettelsens suk rundt omkring i NBA-organisationen og hos de øvrige ejere. Et frivilligt salg er klart den bedste løsning for alle - også for Sterling selv, selv om han næppe er helt enig. Og nu står it-milliardæren Steve Ballmer med kolleger klar til at forgylde Sterling-familien: Prisen er angivet til at være 2 mia. dollars, en nærmest vanvittig sum for en franchise, der har fristet det meste af sit liv i kælderregionerne af NBA. Det er nok en del over markedsværdien pt, men med en ny tv-aftale lurende i 2016, er der nok stadig mulighed for et ok afkast af investeringen. Og mon ikke NBA vil vise sin taknemmelighed for at løse et særdeles pinligt problem på en eller anden måde? Der er en vis tradition for, at nye ejere får en hjælpende hånd på den ene eller den anden måde.

Når jeg nu understreger, at det er et  "frivilligt salg", så er det fordi, der har været en del misforståelser i denne sag , især om hvad Donald Sterling er blevet  påtvunget . Mange amerikanere  har set det som et angreb ejendomsretten i den politiske korrektheds navn og en knægtelse af  ytringsfriheden . Men man skal  huske , at man slet ikke er nået til den juridiske proces, som et tvangssalg ville kræve . Shelly Sterling fik  overdraget  kontrollen  over familiefonden ved en høring i maj, hvor Donald Sterling blev erklæret mentalt inhabil. Og hun  har valgt  "take the money and run" løsningen. Det gjorde hun bl.a. ved udsigten til en årelang krig, der risikerede at forringe værdien af Clippers væsentligt - f.eks. hvis coach/GM Doc Rivers og spillerne, som de har truet med, ville henholdsvis forlade klubben og strejke, hvis Donald Sterling fortsatte som ejer.

Retssagen der sluttede mandag handlede først og fremmest om, hvorvidt Donald Sterling stod til at tabe penge ved den handel og derfor kunne kræve den omstødt. Og der fulgte dommeren udlægningen fra Shelly Sterlings advokater, nemlig at udsigten til en konflikt med spillerne mv. tværtimod ville koste fonden penge, hvis ikke salget blev gennemført. Og ifølge Californiens lovgivning kan man derfor forhindre, at en evt. appel kan stoppe salget. Retten fastslog også, at Shelly Sterling var i sin gode ret til at tage kontrol over fonden.

Men dermed er krigen næppe slut. Det ville ligne Sterling dårligt ikke at finde et nyt slag at kæmpe.

NBA reagerede hurtigt

For  lige at  opsummereSagen   startede   som   bekendt  med  nogle   udtalelser   fra  Sterling    bånd som   var   diskriminerende   imod   sorte   mennesker  .  Og  med  Sterlings   særdeles   problematiske   fortid   var   båndoptagelserne  den  ”rygende  pistol”,  som   kunne   bruges   til  at   ham  vippet   af   pinden   som   ejer  i NBA.

NBAs nye kommissær Adam Silver skred hurtigt ind med en kæmpebøde og satte Sterling i livstidskarantæne fra hans eget hold. Samtidigt opfordrede han NBA-ejernes bestyrelse til at tvinge Sterling til at sælge. Og ejerne fulgte trop med opbakning til Silver, og en enstemmig beslutning om at afslutte Sterlings ejerskab af Clippers.

Hvis man har fulgt lidt med i Donald Sterlings karriere, var det langt fra nogen overraskelse, at det ikke sluttede der. Sterling er ikke ligefrem kendt for at være en, der lægger sig frivilligt. Han vil uden tvivl gå efter samtlige mulige smuthuller og i sidste ende gå i retten både med sin kone, NBA og med de nye ejere af Clippers. Han har levet et halvt liv i retssalene og elsker at kæmpe.

Det første slag er nu tabt. Det lignede i første omgang endnu et forsøg på at sno sig uden om NBAs sanktioner, da Shelly Sterling fik kontrol over familiefonden, men hvis det var det, så viste det sig at være lidt af en rottefælde. Men mon ikke han vil kæmpe til sin dødsdag, bogstaveligt talt?

NBA holdt hånden over Sterling

Mens vi venter på Sterlings næste skridt, så er der nogle spørgsmål, som vi stadig ikke har fået afklaret. Nemlig de mere betændte dele af Sterling-sagen, der rækker videre end blot hans Clippers-ejerskab:

- Hvordan har NBA i over 30 år kunnet leve med Sterling? Er det kun på grund af de sociale medier, at det nu bliver en dårlig forretning for ligaen at have en racistisk ejer? Eller har den tidligere kommissær David Stern, som kom ind i ligaen blot et par år efter Sterling, holdt hånden over ham?

- Stern brugte udtrykket ”I know where the bodies are buried” om NBA i forbindelse med lockouten i 2011 på et tidspunkt, hvor han kom under pres. En af effekterne af Adam Silvers hurtige indgreb var, at kritikken af Stern, der blussede op i starten af sagen, hurtigt forstummede. Men hvad sker der, hvis Stern kommer under pres i den her sag? Og har Sterling mon ikke også nogle kroppe, han kan grave op?

- Der er også spørgsmålet om, hvor langt NBAs ”hemmelige” forfatning egentlig rækker. Hvis man kan afsætte en ejer alene på baggrund af optagelser af en privat samtale, efterlader det så ikke en dårlig smag i munden? En smag af gummiparagraffer og falsk politisk korrekthed? Det kan man kun få afklaret i en retssag.

David Stern øste i løbet af ugen stor ros ud over Adam Silver for håndteringen af Sterling-sagen og forudså en lykkelig slutning på historien. Men den uhellige alliance mellem Stern og Sterling må alligevel være en del af forklaringen , at Sterling har holdt længe . Og så længe han ikke skadede de øvrige ejere, så anså de ham for - ja, netop - uskadelig, uanset at andre måtte opleve ham helt anderledes.

Sterling bakkede op om Sterns vision

David Sterns vision for ligaen, da han startede, var bl.a., at ejerne i højere grad skulle se NBA som en forretning, der kunne ekspanderes og tjenes penge på. Der fandt han en allieret i Donald Sterling, som udnytter hver en mulighed for at spare eller tjene penge.

Sterlings Joakim von And-agtige spareiver er legendarisk. Bl.a. startede han sit ejerskab med at slette løn til holdets spejdere, fordi han mente, at de bare så på basketball. Derudover fjernede han det meste af budgettet til træningslejr og fyrede massøren, der bl.a. havde ansvar for at tape spillerne op inden kamp. I stedet ville han have head coach Elgin Baylor til at overtage den opgave. Og så har han nægtet at betale kontrakten ud til de coaches, han har fyret.

Komikeren Nick Baday har forklaret forskellen mellem Lakers og Clippers således:

”I Lakers' luksusloge får man rejer, kaviar og operakikkerter, mens man hos Clippers har et lager af Zantac (mavesårsmedicin, red.), brækposer, nogle gode bøger og cyanid (den type gift, agenter begår selvmord med i spionbøger, red.).

Historierne om , hvordan Sterling tjener sine penge som bolighaj , er i øvrigt langt værre end dem fra Clippers...

Så Clippers som en sydstatsplantage

Og så er der de mange eksempler på racisistisk tankegang, som han praktiserer, f.eks. da han sammenlignede sit hold med en sydstatsplantage, hvor han ville have en hvid coach til at styre de fattige sorte spillere. Eller hans vane med at tage kvindelige bekendtskaber med ind i omklædningsummet og tale beundrende om ”de sorte kroppe.” Eller hans uvilje mod at udleje til hispanics, koreanere og sorte. Sådan kan man blive ved.

At Clippers har oplevet et par sæsoner med en vis succes , skyldes ene og alene Blake Griffin og en handel , som David Stern var med til at gennemtrumfe . Tilsammen gjorde de det til en god forretning at bruge penge at komme i slutspil . Tag ikke fejl : Hvis ikke der var penge i det , ville Sterling hellere holde sig langt under tax-linjen , og lade de øvrige ejere fylde hans lommer .

På den måde virker det paradoksalt, hvis Sterling vil forsøge at omstøde et salg, der nærmest vil få hans bankkonto til at sprække. Og hans hustru meldte da også ud efter retssagen, at han vil være "meget lykkelig" for den løsning. Den logik er til at få ondt i hovedet af, men sådan er der så meget i Sterling-familiens verden, som ikke helt er til at forstå.

Facebook comments