Title

Draft: Tilfældet Tanguy

Tanguy Ngombo var hovedperson i en af de mest besynderlige drafthistorier i nyere tid. Han blev valgt som nr. 57 i 2011-draften, men burde slet ikke have haft lov at stille op.

Alt tyder nemlig på, at han er fem år ældre end angivet i de officielle FIBA-papirer.

Tanguy Ngombo var et aldeles ukendt navn, da han pludselig en uge før draften dukkede op som et muligt prospect. Det var Draftexpress' Jonathan Goviny, som åbenbart havde hørt, at Qatar-spilleren stod på blokken hos mindst en GM. Men det var stadig en kæmpe overraskelse, at han overhovedet blev draftet. Picket tilhørte Dallas Mavericks, men det viste sig – efterhånden som drafthandlerne blev offentliggjort – at det var Minnesota Timberwolves, som havde fundet denne usandsynlige spiller.

Allerede dagen efter draften kom det frem, at Ngombo var tæt på 27 år gammel og ikke de 22 som angivet, og dermed var han for gammel til at blive draftet.

En nærmere undersøgelse af diverse FIBA-sites viste, at han havde spillet i Congo, hvor hans fødselsår var angivet til 1984, men at da han begyndte at spille for Qatars ungdomslandshold blev registreret som født i 1989.

Ngombo blev scoutet

Og så kan man alligevel ikke beskylde Minnesota for ikke at gøre deres hjemmearbejde. De skulle måske have dobbelttjekket, men de havde faktisk scoutet Ngombo flere gange. I første omgang var det efter sigende den tidligere assistant coach for det kinesiske landshold, Pete Philo, der overbeviste GM David Kahn. Senere var en assistant GM med flere scouts på besøg i Doha for at overvære kampe i Qatars nationale turnering, og endelig var der også en scout tilstede, da Ngombos hold Al Rayyan vandt bronze ved FIBA Asias Champions Cup i 2010.

Og måske stolede Minnesota på de oplysninger, de fik fra Qatar og FIBA Asia, som stadig fastholdt, at Ngombo er født i 1989. I FIBAs egen dækning af Champions Cup blev Ngombo kaldt ”one of the most promising youngsters in the FIBA Asia circuit”, og det udtryk bruger man om en 21-årig – ikke en 26-årig.

En simpel Google-søgning ville dog have afsløret, at Ngombo tidligere havde spillet i fødelandet Congo for Interclub Brazaville (samme klub som Serge Ibaka kom fra) og at hans fødeår i den forbindelse blev angivet til 1984. Ngombos fødeår blev også angivet til 1984 på FIBAs website om den olympiske kvalifikationsturnering til London 2012.

I Qatar siden 2007

Ifølge Andrew Lowman, der står bag websitet AsiaBasketballUpdate.com, dukkede Ngombo op i Qatar omkring 2007, og har spillet på landsholdet siden 2009.

Hvordan kunne det lade sig gøre at nationalisere ham så hurtigt? Qatars landshold består stort set udelukkende af nationaliserede udenlandske spillere, og hvis man kommer til landet inden man fylder 16, er processen meget nemmere. Så Ngombo bliver gjort fem år yngre, og vupti kan han spille landsholdsbasket to år efter. Sådan lyder den mest sandsynlige forklaring i hvert fald, men Qatar og FIBA Asia fastholdt, at han var født i 1989.

I 2008 deltog Ngombo i Court Side Pro Camp, som afholdes af et af de største agenturer for basketball-spillere, Court Side. Derfor stod han på et tidspunkt på deres side med fødselsåret 1989, men efter afsløringen slettede agenturet sin side og fremhævede, at han ikke blev repræsenteret af dem.

Andrew Lowman gravede dybere i historien, og ingen af dem, som han var i kontakt med om Ngombo – og som alle kender ham fra hans tid i Qatar - har tilsyneladende troet andet end, at han var de 21 år, som er angivet. Og de tre, Lowman citerede i sin opfølgende historie, mente alle, at Ngombo havde chancen for at blive NBA-spiller.

Det gør han så ikke. Selv om NBA godkendte drafthandlerne – og dermed picket – så blev det sløjfet, da man fandt ud af, at Ngombo havde løjet om sin alder.

Skandale ved asiatiske mesterskaber

Historien om Ngombo fortsatte i efteråret 2011, hvor han og fire andre landsholdsspillere for Qatar blev disket fra de asiatiske mesterskaber pga manglende dokumentation for deres nationalitet. FIBA Asia udsendte en undskyldning, hvilket må have været lidt af en pine for forbundets præsident, Sheikh Saud Bin Ali Al-Thani, som selv er fra Qatar.

Ngombo spillede på landsholdet ved en panarabisk turnering i 2011, som ikke var FIBA-sanktioneret, men har ikke været med siden.

Nu kan man så undre sig over, at skandalen aldrig fik nogen reelle konsekvenser for Qatar, selv om alt tyder på, at landet var involveret i ”foryngelseskuren” - og det forekommer sandsynligt, at det også gælder de øvrige spillere med rod i papirerne.

Et tidligere eksempel er Saeed Kosar, som er født i Somalia, men opvokset i Canada, hvor han bl.a. har gået på college. Derfor findes der dokumentation for, at han er født i 1980, men han spillede i 2004 på Qatars U20-landshold under nyt navn.

Tilsyneladende lykkedes det for Qatar at give spillerne skylden og bare undskylde for ikke at have tjekket papirerne godt nok.

Var Ngombo dråben?

Der er givetvis enkeltsager med spillere, der har løjet sig yngre, hvad enten det er for at skifte nationalitet, spille på ungdomslandshold eller kunne blive draftet til NBA. Men for nationer, der fylder deres landshold op med naturaliserede spillere, må det være fristende at sætte det i system, som det tilsyneladende skete i Qatar.

Det kan ikke dokumenteres, men det virker sandsynligt, at Tanguy Ngombos NBA-draft var den dråbe, der fik bægeret til at flyde over og tvang FIBA til at gå ind i sagen.

Hovedpersonen selv spiller fortsat for Al Rayyan, og det er efterhånden tvivlsomt, om han får en karriere i en større liga.

Dette er en ny og opdateret version af en historie vi bragte i juli 2011 på det gamle NBAinfo.dk.

Facebook comments