Title

DeMarcus Cousins – kronprins af Sacramento

DeMarcus Cousins kan godt minde lidt om eventyret om frøprinsen. Man er nødt til at omfavne ham trods hans fejl og mangler. Det har Sacramentos fans gjort, og nu er han deres kronprins - klar til at indtage kongetronen.

Men dele af omverdenen betragter ham stadig som en frø. Og han har svært ved at løbe fra følgende karakteristik:

“The only thing that can stop him from being one of the best big man in the league is himself”

Jay Bilas

Med sine 2 meter og 11 centimeter er han ikke lige sådan at få blikket væk fra, når Sacramento Kings spiller sine kampe i The Sleep Train Arena. Han har et ry for at være umoden, forstyrret og flabet over for dommerne, modstanderholdets spillere og trænere og sågar sine egne trænere.

Men... da Vivek Ranadivé og en række andre forretningsfolk i 2013 købte Sacramento Kings, satte de ikke blot en stopper for en eventuel flytning af franchisen til Seattle. De igangsatte samtidigt planerne om en ny arena i hjertet af Sacramento og gav en klar udmelding om, hvem der skulle være ansigtet ud ad til.

Men hvem er denne spiller, som Vivek har kaldt “the prototypical NBA Player of the 21st century”, og som Shaquille O'Neal, Charles Barkley med flere har udnævnt til at være fremtidens big man i ligaen.

Journalister og andre folk omkring NBA tror , at Cousins har potentialet til at blive udtaget til all star allerede i den kommende NBA sæson . Han vil den måde følge John Wall fra samme draft-årgang . Wall tog i sidste sæson for alvor skridtet op og fik taget pulsen , hvordan det er at være et playoffhold igen . Det er samme følelse , som Cousins er jagt efter . Men er hans rygte og temperament en stopklods for hans videre spillemæssige udvikling ? Han har allerede kostet et par trænere jobbet , men mest fordi ledelsen rent faktisk troede , at de kunne gøre det bedre .

Vorterne er iøjnefaldende

I takt med at Cousins er blevet udnævnt til at være ansigtet udad til for Sacramento Kings, er der også kommet endnu større fokus på hans personlighed. I 2010 blev han udnævnt til at være det næststørste talent, kun overgået af John Wall, som blev draftet som nummer et, men hele tre hold valgte at tage en anden spiller baseret på Cousins' dårlige ry.

Det kommer på den måde ikke bag på nogen, at han har haft store problemer med at styre sit temperament på banen. Blot en hurtig søgning på Youtube efter spilleren, der er en af de førende i tekniske fejl i NBA hver eneste sæson, han har spillet i ligaen (henholdsvis 15, 13, 16 og senest 16 i 2014), giver bl.a. følgende resultat:

Se på følgende to klip hvor han fører en albue i hovedet på hhv. en Louisville Cardinals spiller (1. klip) og Kris Humphries (2. klip)

Imod Louisville når kampen knap nok at komme igang:  https://www.youtube.com/watch?v=aRN7cCsP3MQ  (Videoen kan ikke embeddes).

Imod Boston Celtics sker det derimod på et afgørende tidspunkt af kampen:

Så uanset tidspunktet i kampen er der en risiko for at Cousins er overtændt.  Dette var som sagt den primære grund til , at han faldt til nummer fem i 2010 draften . Derudover havde flere en mistanke om , at han ikke ville kunne holde sig i form, noget han tidligere havde haft problemer med. Sågar Wesley Johnson blev taget lige før Boogie.

Kris Humphries-klippet understreger også, at han har taget sine on-court problemer med sig over i NBA. Her følger endnu et eksempel:

Og  ikke at forglemme hans beef med Sean Elliott (tidligere Spurs spiller og nu en af deres kommentatorer ): 

Vokset ind i rollen som kronprins

Det spillemæssige viser dog en anden side af Cousins. Der er ingen tvivl om, at han har udviklet sig gevaldigt siden sin rookie sæson (se nedenstående tabel). Det er min personlige holdning, at han kunne være blevet betragtet som MIP sidste sæson, og han har ikke mindst udviklet sig til helt klart at være en all star-kaliber spiller i dagens NBA (hvis antallet af sejre ellers var til det!).

Nedenfor vises tabellen over Cousins' statmæssige udvikling, siden han kom ind i ligaen i

Kilde: http://www.basketball-reference.com/players/c/couside01.html

De ovenstående stats taler for sig selv. Der ingen tvivl om, at han udnytter sit individuelle potentiale. Tallene viser en udvikling, som må forventes at komme i tråd med, at Cousins har fået en større rolle, som sæsonerne er blevet spillet. Han er så at sige vokset med opgaven af at være ’the go-to guy’. For lige at sætte prikken over i'et sluttede han også 2013-2014 sæson af med at være ligaens nr. fem i PER. De eneste fire, der var foran ham, var LeBron James, Kevin Durant, Kevin Love og Anthony Davis. Tallene taler for sig selv. Han har alt andet lige udviklet sig til en all star kaliber spiller. Der er dog altid et ”men”.

Boogie mangler forbilleder hos Kings

Af prominente navne peger Charles Barkley på, at en af grundene til, at DeMarcus Cousins har svært ved at kontrollere sit temperament på banen, er alderssituationen i Kings. Han har ikke haft nogle veteraner omkring sig, der kan sætte ham på plads, når der har været brug for det. Da Barkley blev draftet til Philadelphia 76ers havde han både Moses Malone og Julius Erving til at hjælpe ham med at skelne rigtigt fra forkert.

Men er al snakken omkring Cousins' temperament, og at det vil sætte en stopper for hans spillemæssige triumfer, ikke bare en misforståelse af Cousins’ personlighed?

Han har senest i en podcast med Bill Simmons (se nedenfor ) udtalt, at folk misforstår hans reaktioner på banen. Det eneste han har for øje er at vinde basketballkampe. 

Som  han  selv  udtaler i  podcasten:

“[People take] my emotion on the court, as if i am a ticking time bomb. My main goal is to win the game. They may see me pull my hair out but it all goes back to winning that game.”

DMC er loyal over for Sacramento

Samtidig har han, siden han blev draftet, vist, at han har en god arbejdsmoral, og loyalitet er i højsædet. Kings-fans elsker når spillere viser loyalitet til deres by og hvad de selv mener er verdens bedste fanbase. De seneste fire år har været præget af stor spekulation om, hvorvidt Kings ville blive i Sacramento eller forsvinde til et helt andet sted i USA (om det var Seattle, Virginia Beach eller fangruppens værste mareridt Anaheim...). Fanbasen følte sig truet og kæmpede en brav kamp for at beholde det eneste sportsfranchise i en de store amerikanske sportsgrene, som byen nogensinde har haft. Se blandt andet filmen Small Market – Big Hearts:

Der er ingen tvivl om, at Cousins føler en vis loyalitet til Sacramento. Han kunne have ladet være med at skrive under på en ”early extension” og hermed testet free agency. Dette havde åbnet muligheden for at danne et ex-Kentucky makkerskab i Washington med en af hans bedste venner, John Wall.

I stedet valgte han Kings med en kontrakt på fire år til samlet 62 mio. dollars.

I de fire sæsoner , Cousins har været holdet , har Kings ikke haft den store udvikling i antal sejre pr. sæson . Det er kun blevet til 28 sejre de seneste to sæsoner for Kings- mandskabet .

Cousins er dog overbevist om, at sejrene nok skal komme. Han har brugt de sidste fire år på at udvikle sig selv som en spiller med diverse post-moves og et nogenlunde solidt skud inden for 15 fod. Dertil er han en reboundmaskine uden lige, hvilket til sammen giver en spiller, der leverer 20/10. stort set hver gang han træder ud på de hårde gulve rundt omkring i de forskellige NBA arenaer.

I og med at det kun er en max-kontrakt fire år , skal Cousins vise sit værd , at han er den rigtige leder , og at han kan føre Kings-organisationen videre til - i første omgang - playoffs og senere skabe en vinderkultur , når holdet flytter ind i den nye arena i centrum af Sacramento.

Den kommende sæson er vigtig

Er han en superstjerne allerede, eller er det noget som vi gerne vil have ham til at være?

Hvis man skal tro Boogie selv, så er der ingen tvivl om, at han ser sig selv som værende en all star spiller og klar til rollen som den bedste spiller på et playoff-hold. Den næste sæson bliver meget afgørende i forhold til Cousins' yderligere udvikling.

Det essentielle for Kings i den kommende sæson er at komme i playoffs selv i en Western Conference, der er spækket med talent. Dette peger han også på at være et af hovedmålene i den næste sæson. Med en Rudy Gay som ikke længere er i førersædet, den nyligt draftede wing i Nik Stauskas og et år mere på bagen for Ben McLemore, så kan dette måske lade sig gøre. De burde kunne levere et acceptabelt angreb på ottendepladsen i Vest.

En ting er sikkert, størstedelen af Kings fans har købt en andel i troen på, at Cousins er vejen frem. Om han er superstjerne eller ej? Det må tiden vise, men tallene taler for, at han er et es i blandt et par konger

. Og med hans alder på stadig kun 24 år, så tyder meget på, at Kings-fans kan gå en lys fremtid i møde: En ny arena, en ny gruppe ejere samt et meget ungt hold og en spiller, der tager flere overskrifter på nationale medier, end da Tyreke Evans blev Rookie of the Year.

Der mangler bare et ”De levede lykkeligt til deres dages ende”. Men det er nok lidt for eventyragtigt, selv for en frø, der er blevet kronprins af Sacramento.

 

Mere interessant læsning:

http://grantland.com/features/the-ballad-of-boogie/

http://grantland.com/features/the-future-demarcus-boogie-cousins-nba-biggest-mystery/

http://kentuckysportsradio.com/nba-cats/demarcus-cousins-had-an-outstanding-season-and-no-one-seems-to-care/

Facebook comments