Title

De forsmåede bejlere (Øst i krise del 2)

En var lidt af en drama queen, en anden haltede , en tredje var lidt for gammel og den fjerde led af en personlighedsforstyrrelse . Bejlerne til tronen i Øst havde alle sammen deres mangler.

Med de problemer Miami Heat fik i finaleserien imod San Antonio Spurs, skulle man set i bakspejlet egentlig tro, at der var et par af de andre hold i Øst, der lignede reelle udfordrere undervejs. Men der var nærmest ingen ende på dårligdommene i Eastern Conference.

Læs "Turning down the Heat" om Miamis problemer i 1. del af "Øst i krise"-serien

Dramaet stod Indiana Pacers for. De lagde an til en sæson , hvor de skulle have hjemmebanefordel i Eastern Conference finalen og derigennem det forjættede land, NBA finalerne . Roy Hibberts forsvindingsnummer i løbet af sæsonen og en god del af slutspillet blev indhyldet i mystik og dramatiske rygter . Derudover var holdets absolutte stjerne , Paul George, i medierne for at have gjort en stripper gravid, og uanset at det vel ret beset hører under privatlivet , kostede det nok fokus .

Den haltende bejler var Chicago Bulls. De kæmpede en brav kamp , men med Derrick Rose ude det meste af sæsonen og Luol Deng solgt ved trade deadline, var den tabt forhånd . Chicago kan dog glæde sig over, at man nu har to vaskeægte superstjerner , da Joakim Noah tog skridtet op og blev både DPOY og kom All-NBA 1st Team.

Brooklyn Nets viste alderdomstegn allerede fra start af sæsonen . Fire stjernespillere , der enten var skadede eller havde svært ved at komme i form (Williams, Pierce, Garnett og Kirilenko ). var det jo godt , at man havde lyspunktet Brook Lopex altså indtil han røg ned med en sæsonafsluttende skade . At de fik kæmpet sig til 2. runde i slutspillet var beundringsværdigt , men næppe noget at bygge den store optimisme .

Endelig var der Knicks, som gik ind til sæsonen med intentionen om at erobre Øst , men bare aldrig fandt en indre ro og balance. Det kan man klandre forskellige faktorer for. Men mest af alt lignede det bare noget , der strittede i alle retninger og hvor der skulle noget ekstremt til for at det til at fungere .

Tankerne tog teten - et sikkert krisetegn

Krisetegnene i Øst var der allerede fra starten af sæsonen, da to tankende hold, Boston Celtics og Philadelphia 76ers, en fjerdedel inde i sæsonen lå i spidsen for Atlantic divisionen, mens de tre slutspilsaspiranter i samme division, Nets, Raptors og Knicks, lå i baghjulet. Både Knicks og Nets anså ellers sig selv for egentlige udfordrere til Miami i denne sæson.

Den største skuffelse i 2013-2014 er naturligvis New York Knicks, som selv med de problemer , de har haft, burde komme i slutspillet .

Læs ”Meet the Dolans” - et portræt af Knicks ejerfamilie

Knicks største problem var som sagt balancen holdet . Kemien var ikke optimal og der manglede styring både defensivt og offensivt . Det blev alt for meget ”Melo eller kaos” .

Knicks primære forsøg oprustning var en opgradering af Steve Novak til Andrea Bargnani . Det var som sådan ikke nogen dårlig ide , men dog meget langt fra at være en blockbuster. Og heller ikke noget , der gjorde kemien bedre . Novak havde f.eks. en særdeles god indflydelse JR Smith, og man kan ikke afvise , at hans afgang havde en smule effekt Smiths stejle nedtur .

Men også andre afgange inden sæsonen rykkede balancen holdet . Veteraner som Kidd, Wallace og Camby har sandsynligvis haft en beroligende indflydelse hot heads som Smith, Metta World Peace, Iman Shumpert og Kenyon Martin. Og hverken Melo selv eller Amar'e Stoudemire er kendt for at holde hovedet koldt .

Det værste fravær var dog styringen . Point guard-duoen Felton/Prigioni var blandt de værste i ligaen , og Chandler var for ofte og for meget skadet til at være den defensive styrmand , han tidligere har været .

Melo har som bekendt optet ud af sin kontrakt , men det betyder ikke nødvendigvis , at han er smuttet . Lige som for LeBron James betyder det for det første , at Melo selv kan bestemme , hvor han skal hen og for det andet , at han kan lægge et vist pres for at et bedre hold omkring sig.

Phil Jackson har allerede foretaget en vigtig handel uanset om Melo går eller bliver . Han fik med et snuptag skaffet sig meget mere råderum ved sælge Tyson Chandler og Raymond Felton for Dallas Mavericks' Jose Calderon, Shane Larkin, Wayne Ellington og Samuel Dalembert plus to 2. runde picks i årets draft, der blev til Cleanthony Early (34. pick) og Thanasis Antetokounmpo (57. pick), to ganske spændende prospects.

Læs ”Den store kabale er begyndt” om bl.a. Knicks-Mavericks-handlen

Det vigtigste ved handlen var nok , at selv i ”værst tænkelige tilfælde” (Melo tager et andet sted hen), har Jackson fået barberet meget af lønnen , at Knicks er ude af luxury tax-fælden . Og når Amar'e Stoudemires og Andrea Bargnanis kontrakter tilsammen 35 mio . dollars udløber efter den kommende sæson , er Knicks i ganske god form. Men nok ikke tilbage i udfordrerrollen lige med det første .

Indiana viste svaghedstegn

Et andet hold med ridser i lakken er Indiana Pacers. De gik ind i sæsonen som Miamis førsteudfordrere med troen på, at hjemmebanefordelen i slutspillet ville give dem det ekstra, der skulle til. Men både afslutningen af sæsonen og slutspilserierne viste nogle klare svagheder. ESPNs Marc Stein opridsede situationen i en artikel, hvor han pegede på fem kritiske spørgsmål:

  • Kan Indiana finde en måde at give sæsonen en positiv drejning?
  • Hvor varmt er sædet under head coach Frank Vogel?
  • Er der stadig fuld opbakning fra Larry Bird til Lance Stephenson?
  • Kan Roy Hibbert være fortid i Indiana?
  • Findes der overhovedet noget, der er urørligt hos Indiana?

Stein malede nok fanden på væggen i sit eget svar på spørgsmålene, da han sagde, at denne sæson er værre end status quo i forhold til sidste sæson. Ipacers må trods alt have det godt med, at de faktisk blev nr. et i Øst. Det betyder ikke, at der ikke er plads til forbedringer.

Interne kilder fortalteStein, at kun Paul George er urørlig. Stein taler endda om, at folk omkring Hibbert mener, at han vil have godt af luftforandring. Nu har der været forholdsvis stille omkring Hibbert siden slutspillet, men med de rygter, der var i løbet af sæsonen, så er stilhed ikke nødvendigvis et tegn på harmoni.

Frank Vogel har vist nogle svagheder, men har stadig en eksemplarisk record som head coach, en af de bedste i NBA , siden han blev forfremmet, og det har ikke været på baggrund af superstjerner.

Apropros superstjerner, så var det måske lige tidligt nok, at Paul George fik det mærkat klistret på. Han lignede i hvert fald ikke en, der helt passede til rollen endnu. Og da holdet generelt er ungt og det reelt set er første gang, de er gået ind i en sæson som primære udfordrere til Heat, så bør Larry Bird stadig have en del tålmodighed tilbage.

Ud over Hibberts fremtid skal Pacers også finde ud af, hvad de gør med free agent Lance Stephenson, som tiltrak sig en del unødig opmærksomhed under slutspillet. Endelig burde en point guard stå højt på prioriteringslisten. Kunne den makedoniserede Bo McCalebb være en løsning? Han har i hvert fald lige sagt, at han har nogle NBA-ambitioner, han gerne vil have opfyldt.

Hvis Indiana får harmonien tilbage holdet , ligner de stadig et af de stærkeste hold i Øst . Men de er nok stadig et stykke fra de bedste Vest-hold.

Nets - For gamle til rock'n'roll , for unge til at

Heller ikke hos Nets kan man dårligt kalde sæsonen en succes, selv om det lykkedes at komme i 2. slutspilsrunde uden den offensive superstjerne Brook Lopez. Head coach Jason Kidd havde sit hyr i starten af sæsonen og skulle måske først finde sine ben som coach. Joe Johnson leverede en acceptabel sæson, men det var der ikke rigtigt nogen af de øvrige højtbetalte stjerner, der gjorde.

Især Kevin Garnett ligner en, der godt kunne gå på pension denne sommer, mens Paul Pierce brugte et stykke tid på at komme i topform og måske ikke helt havde fået sit hjerte med fra Boston før et stykke ind i sæsonen.

Det største problem er dog Deron Williams. Han har stadig et par år tilbage af en rigeligt dyr kontrakt, men leverer ikke på topniveau i ret mange kampe på en sæson. Hvis han smider nogle kg og hans ankler er kommet i orden efter en nylig operation, kan Nets håbe på en let forbedret udgave, men han bliver næppe en top tre point guard igen.

Det er svært at se en rebuild situation for Nets denne sommer . For det første har de ikke noget økonomisk råderum . Selv hvis Garnett trækker sig tilbage , vil hans buyout sandsynligvis være lig med resten af hans kontrakt og tælle team salary. Nets har ikke nogen picks af betydning at handle med, og selv hvis man ser deres løntunge stjernespillere som aktiver , har de høje lønninger , at Nets ikke kan sælge dem uden at tage nogle ret store kontrakter tilbage .

Det var muligvis lidt af et selvmål, da Toronto Sun gjorde grin med Brooklyn Nets' ældre spillere før Toronto-Brooklyn serien.

Der har været rygter om , at Nets' ejer russiske Mikhail Prokhorov har tænkt sig at trimme Nets for at sælge holdet , men selv siger han , at målet blot er at komme under tax-grænsen i 2015-2016, hvilket lyder meget som en fornuftig målsætning for et hold, der ikke rigtigt kommer nogle vegne .

Den seneste historie fra Nets-lejren er, at Kidd kan være på vej ud ad døren efter blot et år i trænersædet. Ifølge New York Post har Nets afvist et ønske fra Kidd om at blive team president, dvs. blive general manager Billy Kings overordnede og træffe beslutninger om spillertruppen mv. Der er meget få, der har den type stillinger i ligaen, og normalt giver man kun det ansvar til meget erfarne trænere, som f.eks. Doc Rivers i Los Angeles Clippers og Stan Van Gundy i Detroit Pistons. Efter afvisningen af Kidds ønske har Nets givet tilladelse til Milwaukee Bucks, der gerne vil interviewe Jason Kidd. Kidd er angiveligt på kant med King omkring spillertruppens sammensætning, og ville bl.a. have solgt Brook Lopez, som han ikke mener passer ind i hans system, og Mirza Telotovic for Bucks' Ersan Ilyasova og problembarnet Larry Sanders.

Også på spillermarkedet vil man nok se en del rygter omkring Nets denne sommer , men der kommer næppe til at ske det store. De har tabt stort momentum at satse superstjerner fra anden række og den ældre generation. De skal nok holde kursen mod slutspillet, men det bliver svært for dem at gøre det bedre end i år.

Bulls – haltende , men dog i fremdrift

Et af de hold, der er blevet nævnt som ny destination for Melo, er Chicago Bulls. Hvis han ender der, så har Bulls nok den stærkeste startopstilling i ligaen. Tre superstjerner i deres prime plus to spillere, der på mange andre hold ville tælle som sidekick til en superstjerne (Rose, Butler, Anthony, Gibson og Noah).

I Chicago kigger man nok tilbage på 2013-2014 med blandede følelser. Joakim Noah tog i Derrick Roses fravær skridtet op til superstjerne, vandt DPOY og kom på All-NBA 1st Team. Til gengæld er det en bet, at Rose har spillet så få kampe i de sidste par sæsoner, at man ikke rigtigt kan vide, hvad hans stabile topniveau er fremover. Det trækker også ned, at man sidste sommer sagde farvel til assistant coach Ronald Adams og før trade deadline skilte sig af med Luol Deng. Begge dele til head coach Tom Thibodeaus store fortrydelse.

Men derudover har Bulls på mange måder et komplet hold, selv uden forstærkninger (dog noget afhængigt af Roses form). Der har tidligere været rygter om, at man vil bruge amnestiklausulen på Carlos Boozer og gøre Gibson til starter. Det burde skaffe nok rum til at man kan handle sig til en stor kontrakt, eksempelvis en kontrakt med Anthony.

Under alle omstændigheder vil man højst sandsynligt finde Bulls i top fire i Øst igen i den kommende sæson og som en seriøs udfordrer til toppen.

Facebook comments